mag. mikrobiol. Erika Gioahin

Področja:
Erika Gioahin je magistra mikrobiologije z izobrazbo iz laboratorijske biomedicine. Svojo prvo zaposlitev je našla na področju genetike, kjer je pridobila dragocene izkušnje z laboratorijskim raziskovanjem. Čeprav jo je znanost od nekdaj navduševala, je čedalje bolj prepoznavala tudi moč mikroorganizmov v vsakdanjem življenju – še posebej njihov vpliv na prehrano, črevesno mikrobioto in imunski sistem.
To zanimanje jo je pripeljalo do področja, ki ga danes najbolje poznamo pod imenom fermentacija. Mikroorganizmi, ki jih pogosto dojemamo kot nekaj nevidnega in tujerodnega, so v resnici naši vsakodnevni zavezniki, če jih znamo uporabiti pravilno. Erika jih vidi kot vez med tradicijo in sodobno znanostjo, med kuhinjo in laboratorijem.
Je avtorica knjige Fermentirani rastlinski nadomestki mlečnim izdelkom, v kateri bralcem predstavi postopke priprave rastlinskih napitkov, jogurtov, sirov, namazov in drugih fermentiranih izdelkov. Knjiga je most med stroko in prakso – združuje znanstveno ozadje fermentacije s preprostimi recepti, ki jih lahko pripravi vsak doma. Namenjena je vsem, ki iščejo zdrave in trajnostne alternative mlečnim izdelkom, bodisi zaradi veganstva, laktozne intolerance ali zgolj želje po raznoliki in polnovredni prehrani.
Erika je ustanoviteljica Fermentarnice, kuhinjskega laboratorija in učnega prostora, kjer združuje znanstveno znanje, praktične izkušnje in osebno strast. Vodi delavnice, predavanja in izobraževanja, kjer ljudem približa fermentacijo na razumljiv in uporaben način. Udeleženci njenih dogodkov ne spoznajo le receptov, ampak tudi razumevanje, kako mikroorganizmi delujejo, zakaj so pomembni za naše zdravje in kako lahko z njihovo pomočjo izboljšamo svoje počutje.
Poleg izobraževalne dejavnosti sodeluje tudi s podjetji, kjer pomaga pri razvoju inovativnih fermentiranih produktov. Njeno znanje mikrobiologije in biomedicine je dragoceno pri ustvarjanju novih rešitev, ki povezujejo znanost, tradicijo in sodobne prehranske trende.
Posebno pozornost namenja tudi razvoju lastne linije fermentiranih izdelkov, ki nosi ime CHIZO na Mizo. Gre za rastlinske mlečne nadomestke – fermentirane namaze, kremne sire in zorjene sire –, ki združujejo okusnost, hranilnost in trajnost. S tem Erika sledi svoji viziji, da fermentirana rastlinska živila postanejo dostopna širši javnosti in prispevajo k bolj zdravemu načinu prehranjevanja.
Njeno poslanstvo je jasno: pokazati, da fermentacija ni zgolj kulinarična tehnika, ampak način, kako lahko obogatimo prehrano, izboljšamo svoje zdravje in se povežemo z naravnimi procesi, ki so del človeške zgodovine že tisočletja. Verjame, da prav mikrobi učijo človeka potrpežljivosti, ustvarjalnosti in spoštovanja do narave.
Danes je Erika Gioahin priznana strokovnjakinja, podjetnica in predavateljica, ki uspešno združuje akademsko znanje z inovativnimi praksami. Njena zgodba dokazuje, da lahko znanost preseže meje laboratorija in postane del vsakdanjega življenja – bodisi skozi knjigo, delavnico ali izdelek na polici. V prihodnje želi nadaljevati s širjenjem znanja, razvojem novih fermentiranih izdelkov ter sodelovanjem v projektih, ki povezujejo mikrobiologijo, trajnostno prehrano in zdrav življenjski slog.
Podljubelj, Tržič