Ste kdaj iskali citat, zanimivo oz. iskrivo misel kakšne Slovenke? Ni jih prav lahko najti, zato smo se na Ona ve odločili poiskati čim več modrih misli znanih in manj znanih Slovenk. Iskanje ne bo prav lahka naloga, zato nam bo pri tem pomagal Znanstveno raziskovalni center SAZU. Nekaj smo jih že našli. Pri tem nam lahko pomagate tudi vi.

Pošljite nam citate Slovenk na naš e naslov.

6 naključnih:

 • “Šele me, sodobne žene, smo odkrile ono, čemur pravimo duša, odkrile smo v sebi lastno voljo, lastno presojo, samozavest osebnosti. Našim materam ni padlo niti v glavo, da bi samostojno presojale moškega. Bile so dobre in pokorne. Vdano so nosile svojo usodo. Pomirile so se s tem, da imajo moža, kakršnega jim je Bog dal, pametnega ali neumnega, dobrega ali zlega.”

  Zofka Kveder

  pisateljica, borka za pravice žensk (Hanka)

  ONA VE
 • “Kljub digitalizaciji je knjižnica še zmeraj temelj, na katerem stojimo. Ni samo pamet, ampak tudi srce mesta.”

  Zora A. Jurič

  mariborska kulturnica in Glazerjeva nagrajenka (Vir: Večer: Bob dneva 22.10.2021)

  ONA VE
 • “Morda pa je snemanje posilstva na philadelphijskem vlaku ali pa snemanje zapeljivega selfija ob očetovi odprti krsti le bizarnost manjšine, ki si ne zasluži, da ji pravimo ljudje. Morda.”

  Nataša Barbara Gračner

  igralka (Vir: Večer, nominiranka za bob leta 2021)

  ONA VE
 • “Prvo, kar zahteva hči od matere, žena od države in družbe, je izobrazba.”

  Marija Wessner

  vzgojiteljica, učiteljica, zagovornica izobraževanja deklet (Vir: Nepozabne, Mladinska knjiga, 2021)

  ONA VE
 • “Včasih so kruh lomili in ne rezali, zato so se ljudje ob njem še bolj povezali. Kruh zato še vedno predstavlja predvsem domačnost, družino in toplino. To je lepa tradicija, zato je prav, da ostane, čeprav v drugačni obliki.”

  Karmen Pangos

  generalna direktorica Žita (Vir: Večer, Bob dneva 07.12.2020)

  ONA VE
 • “Otroci so srečnejši, ko ženske moškim dovolimo enakovredno se vključiti v vzgojo. Moški so razbremenjeni, ko tudi ženska prispeva v družinski proračun. Gospodarstvo in število delovnih mest raste, ko mala podjetja enakovredno ustanavljajo ženske. Tradicionalno okorne korporacije povečajo svojo poslovno fleksibilnost, ko v upravah sedijo moški in ženske.«

  Nastja Mulej

  edina licencirana trenerka DE BONOVIH orodij razmišljanja v Sloveniji

  ONA VE
Preberite več citatov