dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.

dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.

Dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.

Sem ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino,

Moje raziskovalno in svetovalno delo je osredotočeno na intelektualno lastnino, zlasti avtorsko pravo ter na pravna vprašanja upravljanja s podatki in umetne inteligence.

Prihodnost naše družbe in planeta je odvisna od naših vrednot in vrlin in upam in verjamem, da bodo dobre vrednote in vrline prevladale. Ne smemo pa dovoliti, da našo družbo in planet vodijo požrešni bunkeljni. Pa hvala za rože!

Sem ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, zasebne raziskovalne, izobraževalne in svetovalne ustanove s sedežem v Ljubljani. Diplomirala sem na Pravni fakulteti v Ljubljani (1996) in magistrirala na Pravni fakulteti v Ljubljani (1999, ekonomija), na Harvard Law School (2000, pravo) in na Facoltà di Giurisprudenza di Torino (2005, intelektualna lastnina). Doktorirala sem na Pravni fakulteti v Ljubljani (2006, avtorsko pravo).
Moje raziskovalno in svetovalno delo je osredotočeno na intelektualno lastnino, zlasti avtorsko pravo ter na pravna vprašanja upravljanja podatkov in umetne inteligence. S teh področji sem objavila knjige, članke in druge prispevke. Sodelujem pri različnih mednarodnih projektih in sem razsodnica v postopkih za alternativno reševanje domenskih sporov za domenski prostor .si in zastopnica za znamke in modele.
Vodila sem projekt Creative Commons Slovenija, od leta 2019 sem predstavnica in pravna vodja slovenskega chapter-ja v mreži Creative Commons Global Network.
Sem lanica združenja Communia, ki se zavzema za širjenje javne domene in dostop ter ponovno uporabo kulture in znanja.
Vodim skupino za avtorsko pravo pri CENL (cenl.org)
V zadnjem času je moje delo osredotoča na pravne vidike upravljanja podatkov in regulacije umetne inteligenco, zlasti na vprašanja avtorskih pravic v zvezi s strojnim učenjem, upravljanjem podatkov in umetno inteligenco. Sem sopredsednica delovne skupine za upravljanje podatkov pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI www.gpai.ai)
Sem mami dveh super fantov Jan Karla in Julijana in še vedno zaljubljena v Matjaža.

Kontaktiraj strokovnjakinjo

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.