dr. Mateja Čebular
Področja:
Zame je varnost hrane osrednjega pomena za dostojanstvo posameznika in temeljna človekova pravica. Z raziskavo o vzročni povezanosti (ne)znanja zaposlenih in mikrobiološke skladnosti živil sem v svoji dotorski disertaciji dokazala pomen jasno predpisanega izobraževanja zaposlenih glede varnosti živil.
Po končani gimnaziji, sem se vpisala na Zdravstveno fakulteto v Ljubljani in najprej končala študij sanitarnega inženirstva. Nato sem se posvetila raziskovanju na področju vpliva izobraževanja iz higiene živil na uspešnost živilskih organizacij in svoje magistrsko delo, leta 2010 zaključila na Fakulteti za državne in evropske študije. Ker me je področje varnosti živil vedno zanimalo, sem svoje doktorsko disertacijo posvetila Modifikaciji analize tveganja v povezavi s pravico potrošnika do varne hrane v gostinskih obratih in leta 2024 končala doktoski program Javna uprava.
Opravila sem strokovni izpit za poklic diplomirana sanitarna inženirska, strokovni izpit iz varnosti in zdravja pri delu in strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja. Imam opravljen Tečaj za vodilne presojevalce HACCP sistema na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje. Sem tudi strokovna sodelavka za področje sanitarnega inženirstva na Univerzi v Ljubljani – Zdravstvena fakulteta. Moje delovne izkušnje zajemajo široko področje poznavanja HACCP sistema, dobre higienske prakse, spremljajočih programov, verifikacije vključno z upravnimi postopki ter usposabljanja zaposlenih v različnih živilskih panogah.
Rogaška Slatina