Lara Topol

Lara Topol

{Name + first and last name: 1}

Vodilna inštruktorica za trening obratovalnega osebja in inženirka izmene v komandni sobi Nuklearne elektrarne Krško.

Magistra elektrotehnike in informacijske tehnologije.
V Nuklearni elektrarni Krško zaposlena 10 let.

Pet let obratovalnih izkušenj v komandni sobi NEK.

Prva glavna operaterka reaktorja NEK,

Finalistka izbora za inženirko leta 2022.

Promovira nuklearno energetiko čez medije in javne nastope,

Sodeluje u aktivnostih mednarodnih nuklearnih organizacij WANO in PWR

 

Lara Topol, rojena Zagrebčanka, je magistrirala na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo univerze v Zagrebu, smer energetika, v sodelovanju z norveško univerzo za znanost in tehnologijo. Takoj po končanem študiju se je kot štipendistka zaposlila v Nuklearni elektrarni Krško, kjer dela 10 let.

Po pridobljenjem dovoljenju za operaterko reaktorja je v komandni sobi NEK je delala 5 let, kot del izmenske ekipe. Ob izmenskem delu in sodelovanju pri remontnih aktivnostih, kot je menjava jedrskega goriva, je pridobila tudi dovoljenje glavnega operaterja reaktorja in postala prva glavna operaterka reaktorja v elektrarni od leta 1983. S svojim zgledom želi spodbuditi mlade inženirke, da se odločijo za delo v jedrskem sektorju energetike. Meni, da brez jedrske energije v energetski mešanici ne bo mogoče uresničiti globalnih in evropskih podnebnih ciljev.

Trenutno dela kot inženirka izmene v komandni sobi in kot vodilna inštruktorica proizvodnje v enoti Strokovnega usposabljanja. S svojim timom inštruktorjev s predavanji in scenariji na popolnem simulatorju ustvarja in nadzira trening novih ter obstoječih operaterjev, ter jih pripravlja za licenciranje pred državno komisijo, katere je tudi člen.

Z delom v Društvih jedrskih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške ter javnimi in medijskimi nastopi promovira jedrsko energetiko. Sodeluje v aktivnostih mednarodnih organizacij, kot sta Svetovno združenje operaterjev jedrskih elektrarn (WANO – World Association of Nuclear Operators) in Združenje uporabnikov tlačnovodnih reaktorjev (PWROG – Pressurised Water Reactor Owners Group), na področju usposabljanja operaterjev ter razvoja postopkov za tlačnovodne reaktorje.

V svojem prostem času se strastno ukvarja s kuhanjem, modo, smučanjem in telovadbo. Finalistka izbora za inženirko leta 2022.

 

Kraj bivanja:
Zagreb

Kontaktiraj strokovnjakinjo

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.