dr. Nina Črnivec

dr. Nina Črnivec

dr. Nina Črnivec

Sem podoktorska raziskovalka podnebnih znanosti na Univerzi Columbia in NASA Goddard Institute for Space Studies v New Yorku.

Čeprav je NASA verjetno najbolj poznana po raziskovanju oddaljenih kotičkov vesolja, pa številni znanstveniki tu razrešujemo uganke našega domačega planeta. Tako trenutno proučujem oblake in njihovo vlogo v kompleksnem podnebnem sistemu. Vpliv oblakov na sevalno bilanco Zemlje v vse toplejšem ozračju je namreč pomemben vir negotovosti podnebnih projekcij, kar nam otežuje načrtovanje ustreznih rešitev za blaženje podnebnih sprememb.

Poleg klasičnega raziskovanja svoj čas namenjam tudi komuniciranju znanosti širši javnosti. Meteorologija in klimatologija sta izjemno pomembni vedi, vendar v Sloveniji premalo zastopani. Želela bi si, da v zanimiv svet atmosferskih znanosti privabimo več mladih glavc. Tako bomo s skupnimi močmi v prihodnjih letih lažje reševali probleme klimatske krize, s katerimi se bomo srečevali vedno pogosteje.

Čeprav se trenutno nahajam v eni izmed največjih svetovnih prestolnic v morju fascinantnih nebotičnikov, pa svoj prosti čas najrajši preživljam v naravi. V upanju, da v čim večji meri ohranimo naš krasen planet, se novinarjem z veseljem odzovem na klepet o okoljskih tematikah.

———————–
Izobrazba in izkušnje:

2021-danes: podoktorska raziskovalka, Univerza Columbia in NASA GISS v New Yorku
2020-2021: meteorologinja, Agencija RS za okolje
2016-2019: doktorski študij atmosferske fizike, Univerza LMU v Minhenu
2013-2015: magistrski študij meteorologije, Univerza LMU v Minhenu
2011-2014: dodiplomsi študij meteorologije in geofizike, Univerza v Ljubljani
2011-2012: dodiplomski študij fizike, Tehniška Univerza v Berlinu
2009-2013: dodiplomski študij fizike, Univerza v Ljubljani

Več o meni si lahko preberete na spodnji povezavi:
https://ninacrnivec.github.io/

Kontaktiraj strokovnjakinjo

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.