Zdravstvena reforma brez žensk ni možna - ONA VE - operacijska dvorana

Zdravstvena reforma

»Ovariji škodujejo poslu!«

To je v svojem nastopu na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu sredi januarja povedala Julie Brown, izvršna direktorica za finance v svetovnem koncernu Burberry.

Pa to niso bile njene besede, temveč izjava enega od moških, s katerim je imela opravka v svoji karieri. Obrazi nekaterih v dvorani so se razpotegnili v nasmeh, a skoraj nihče ni mogel skriti ogorčenja. Ne, to niso besede iz prejšnjega stoletja, iz sedanjega so.

Še veliko zgodb smo slišali, zlasti iz sveta zdravstva. V Davos sta me povabili Eva McLellan, direktorica Roche Slovenija in Kaye Vitug, soustanoviteljici pobude za večjo zastopanost žensk na vodilnih položajih v zdravstvu. Eva in Kaye poudarjata, da gresta enakost spolov in zdravstvena pravičnost z roko v roki!

Delež žensk

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ženske v zdravstvenem sektorju na svetu predstavljajo 80 % zaposlenih, na voditeljskih izvršnih funkcijah pa jih je le 25 %.

Po podatkih NIJZ je stanje glede zaposlenih v slovenskem zdravstvu enako. Konec leta 2021 je bilo med vsemi zaposlenimi v zdravstvenih poklicih 80 % žensk. Podatkov o ženskah na vodilnih položajih v slovenskem zdravstvu nimamo, sem pa preverila, kdo vodi slovenske javne bolnišnice. Od skupaj 26 jih 18 vodijo moški in 8 ženske, delež žensk je torej nekaj večji od 30 %.

Če želimo doseči večjo pravičnost v zdravstvu, se mora nujno povečati delež žensk, ki v tem pomemben segmentu našega življenja prevzemajo vodilne funkcije, pravijo v Unlocking Eve. Kaj to pomeni za slovensko zdravstvo zdaj, ko je vlada napovedala velike reforme, celoten proces pa vodi kar sam predsednik slovenske vlade? Kakšno vlogo v tem projektu stoletja lahko odigrajo ženske? Kerstin Vesna Petrič, ena naših največjih poznavalk javnega zdravja in hkrati predsednica izvršilnega odbora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, pravi, da zelo pomembno. Meni namreč, da reforme brez vključitve zaposlenih v zdravstvu in tudi civilne družbe, torej pacientov, ni možno izvesti. Če pogledamo, kolikšen delež žensk je v posameznih zdravstvenih poklicih, ji dajemo prav: med zdravniki v Sloveniji je 64 %, žensk, med farmacevti 87 % in med diplomiranimi babicami kar 98 %!

Ko torej govorimo o reformi zdravstva v Sloveniji, niti ni toliko pomembno, koliko jih je na vodilnih položajih, dosti pomembnejše je, da bo v procese spreminjanja vključenih čim več tistih, ki se na zdravstvo spoznajo, to pa so tisti, ki v zdravstvu delajo.

Pa smo spet pri strokovnjakinjah. Da, in s tem pri poslanstvu našega Združenja ONA VE. Prizadevamo si za večjo zastopanost strokovnjakinj v medijih, da nam bodo dogajanje doma in po svetu v enaki meri razlagali vsi spoli, ne le zvečine moški, kot je trenutno stanje. Zdaj bomo še bolj pozorne, kakšna je zastopanost žensk v medijih, ko bodo govorili o zdravstvu in o zdravstvenih temah.  Dobrih zgledov imamo kar nekaj. Do zdaj svetovno najbolj znana in vplivna slovenska kirurginja je Zora Janžekovič (1918-2015), ki v svetovnih medicinskih učbenikih zaseda pomembno mesto kot pionirka na področju kirurškega zdravljenja opeklin. Vplivna medicinska revija Medscape jo je uvrstila na seznam 50 zdravnikov, ki so najbolj zaznamovali 20. stoletje. Moj poklon!

Še dober mesec in pol je do letošnjega 8. marca, mednarodnega dneva žensk. Proslavili ga bomo s posebnim dogodkom, ki ga ONA VE prav na ta dan, 8. marca, organizira skupaj s švedskim in nemškim veleposlaništvom ter Predstavništvom Evropske komisije v Ljubljani. Posvetili ga bomo ženskam v politiki in njihovi podobi v medijih. Odkar so slovenske političarke lani prebile še zadnje steklene stropove in smo prvič v zgodovini Slovenije dobili zunanjo ministrico, predsednico parlamenta in predsednico države in tudi najvišji delež poslank državnega zbora, bomo zdaj pozorno spremljale, kakšno vlogo bodo odigrale v enakosti spolov. Zelo pomembno vlogo lahko, na različne načine, odigrajo tudi v reformi slovenskega zdravstva.

Zdravstvena reforma brez širšega družbenega konsenza namreč ne bo možna. Zato ne pretiravam, če rečem, da smo za to reformo pomembni mi vsi, prav vsi. In res si želim, da nam uspe. Za našo Slovenijo, za naše državljanke in državljane.

Predsednica Združenja ONA VE

Marta Kos