Zapišimo si na list papirja imena ljudi, ki so v nas pustili sledove - ONA VE - 2Onave 2022

Vesele praznike

Vam želi ONA VE

Pred kratkim smo praznovali 50. rojstni dan ene od soustanoviteljic Združenja ONA VE. Mateja je povabila same ženske, tam okoli 50 nas je bilo. Ženska energija nas je povsem prevzela.

Enako je bilo na ONA VE novoletnem sprejemu 7. decembra, kjer se nas je zbralo okoli 100, velika večina žensk. In spet nas je prevzela posebna energija. Druženje nam je pomenilo veliko, ker res ni bilo pomembno, kaj dela katera od nas  ali s čim si služi denar. Prav tako se nismo pogovarjale o težavah, pa jih marsikatera ima. Izkazalo se je, koliko nam pomeni biti skupaj, si pokazati naklonjenost, pa na prvi hip morda samo zaradi tega, ker pripadamo eni in isti skupini, ONA VE. Hitro smo prešle na tikanje in ideje so začele krožiti: kaj lahko naredimo v naslednjem letu, da si bomo širile obzorja, se učile ena od druge in si pomagale, zlasti pri uresničevanju našega najpomembnejšega cilja: povečati delež žensk, ki nastopajo v medijih in na javnih dogodkih. Na današnji dan je na naši mreži 348 strokovnjakinj, ploskam prav vsem, da ste se opogumile in se nam pridružile. Veste, kakšno zakladnico znanja imamo skupaj?! Veste, kako si lahko medsebojno pomagamo in opogumljamo?! Ja, vse se zavedamo, da enakosti spolov ne moremo doseči brez moških, to drži. A če bomo znale okrepiti žensko solidarnost in si medsebojno bolj pomagati, lahko postanemo osebno močnejše. In tako močnejše tudi v družbi. S čimer bo močnejša in boljša tudi družba.

Ljudje smo nagnjeni k temu, da hitro presojamo in obsojamo. Vsevprek. In odpisujemo ljudi, če se enkrat ali dvakrat ne izkažejo. Nekoč mi je nekdo rekel: ljudje ljubimo zmagovalce in delamo križ čez poražence. V športu je jasno, kdo je zmagovalec. A to še ne pomeni, da so vsi drugi, ki niso zmagali, poraženci. Morda kakšen je, a prepričana sem, da je med tistimi, ki ne stojijo na prvi stopnički, tudi veliko zmagovalcev. Na različne načine. In ki zaradi tega, ker niso zmagali, ne odnehajo, temveč trenirajo naprej. Ker bodo morda zmagovalci kdaj drugič.

Kdaj smo v življenju uspešni,  kaj šteje za uspeh in kaj za neuspeh? Ne znam vam odgovoriti. To doživljamo zelo osebno.

Zdaj v decembru, ko se bliža konec leta, bomo delali bilance: smo bili uspešni ali ne? A po kakšnih kriterijih naj delamo te bilance? Po tistih, ki so pomembni zame ali po drugih, ki so pomembni za šefe in ljudi okoli mene? Na Matejinem Abrahamu smo načele tudi to temo. Ali je uspešna ženska tista, ki ima otroke, hišo, moža, ki zna kuhati in katere dan je zapolnjen od jutra do večera? Ali morda druga, ki je ostala sama, ki živi v skromnem stanovanju, pa ljubi razstave in koncerte in vsako soboto povabi prijatelje na krasno doma skuhano večerjo?

Zato predlagam, da proti koncu letošnjega leta, vsaj v zasebnem življenju, ne delamo letne bilance. Zapišimo pa si na list papirja imena ljudi, ki so v nas pustili sledove in tudi, zakaj. In tem ljudem potem napišimo pismo ali jih pokličemo. Ali še bolje: povabimo jih na srečanje, če je možno, in jim v živo, na glas, povejmo, zakaj je bilo naše življenje v 2022 zaradi njih lepše, boljše in bogatejše.

Želim vam vesel praznični december, naj bo poln srečanj z ljudmi, ki vas polnijo z energijo in bogatijo.

Marta Kos

Predsednica Združenja ONA VE