Zakaj na dogodku ONA VE, govori ON? - ONA VE - 5 scaled

V Združenju ONA VE, ki povezuje strokovnjakinje in promovira znanje, verjamemo, da brez sodelovanja ne bo vidnih in potrebnih premikov.

In na dogodku združenja, s katerim smo malo prehiteli obeleževanje mednarodnega dneva žensk, smo začutile, da so moški ZA. ZA, da stopimo skupaj.

Marta Kos, predsednica Združenja ONA VE, je že v uvodu razložila, zakaj smo tokrat dali besedo samo moškim. Da sporočamo predvsem eno: ženske smo ženske in moški so moški. In skupaj lahko naredimo izjemne stvari, le sodelovati moramo. Nenaravni red, kjer so v prednosti vedno moški, enakost na papirju, ohranjanje patriarhalnih vzorcev – moški se mnogokrat tega niti ne zavedajo. A ko vidijo številke (v mnogih pogledih prekletstvo 20 odstotkov za sogovornice, prejemnice nagrad, odlikovanke), so takoj za, da skupaj naredimo premik na bolje.

Uvodničar dr. Filip Ogris-Martič, poslovodni partner v družbi Maierhofer/Avstrija, je podal navdihujoč vpogled v zgodovinske in filozofske danosti odnosov med spoloma, sklepni govornik Andraž Kos, študent psihologije, aktivist, prostovoljec in nogometni sodnik, pa je navdušil s praktičnim vpogledom v možgane in misli mlade generacije, mladih mož. In s seboj pripeljal tudi množico mladih, na katere stavimo tudi pri ONA VE. Niso prihodnost. Sedanjost so.

Z včerajšnjim dogodkom smo resnično razbile marsikatere predsodke o nesodelovanju moških in žensk. Podpredsednica ONA VE Mateja Malnar Štembal je udeležencem okrogle mize zastavila tudi nekaj vmesnih vprašanj, ki jih sicer neprestano dobivamo ženske (zunanji videz, združevanje kariere in družinskih obveznosti, primernost za posel, različni stereotipi). Kar nekaj dvignjenih obrvi je bilo opaziti, češ da so vprašanja morda nekoliko neprimerna. Kadar so zastavljena ženskam, jih le malokdo oceni za takšna.

Vendar so se naši gostje okrogle mize odrezali fenomenalno. Slavko Jerič, novinar, matematik in psiholog, Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeva založba, slavist, literarni kritik, Boris Kokalj, član glasbene skupine Kokosy, Matjaž Nemec, politik, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, Marko Podgornik Verdev, generalni direktor Mikro+Polo, leta 2022 prejemnik nagrade Vključi.Vse in Jaka Jakopič, enkrat nogometaš – vedno nogometaš in Onkoman. Kapo dol.

Tako da res velja, kakor smo napovedale v naslovu dogodka: ON VE. Razbili smo predsodke. Zgradili nove mostove in praznovali skupaj.

Poleg odgovorov s svojih področij dela, življenjskih lekcij in izkušenj so z nami delili tudi nekaj nasvetov ženskam.

Strnemo jih lahko v eno misel: “Ženske, ne sekirajte se toliko. Bodite močne. Stopite skupaj in se podpirajte in ne ovirajte. In samozavestno naprej. In če kaj potrebujete – mi vam lahko damo štuporamo.”

Iskrena hvala Pisarna Evropskega parlamenta Slovenija za podporo dogodka.

Še posebej pa nas veseli, da smo na dogodku že imeli v rokah 2. ponatis knjige Pozabljena polovica, ki jo je založilo naše Združenje ONA VE. Knjiga, za katero menimo, da mora v vsak slovenski dom, vsebuje 129 življenjepisov prebojnih Slovenk 19. in 20. stoletja, katerih kratke predstavitve lahko vsak petek prebirate na naših družbenih omrežjih. Brez Loterije Slovenija, njihove predsednice uprave Romane Girandon in pomoči Tanje Tuma, generalne sekretarke mednarodnega PEN-a, ponatis ne bi tako hitro ugledal luči sveta.

Knjigo pa seveda lahko že kupite pri nas. Cena je 29 EUR, za naročila pišite na ker@onave.si.

Vse fotografije: Mateja Jordovič Potočnik.