Tanja Fajon - feministična zunanja politika - ONA VE - Tanja Fajon

Tanja Fajon

Ministrica za zunanje in evropske zadeve

Čas je, da se tudi v zunanji politiki jasno in glasno zavežemo k aktivni promociji enakosti spolov

Bliža se 8. marec. Dan, ko nam bodo mnogi podarjali vrtnice, nato pa za 364 dni pozabili, da imamo ženske zaradi svojega spola v družbi neenak položaj. Zato moramo še vedno in vedno znova, posebej pa ob mednarodnem prazniku žensk, opominjati na to, da ženske ne pristajamo več na tiho, tradicionalno, podrejeno vlogo. Da predstavljamo polovico svetovnega prebivalstva in zahtevamo enake pravice – za vse.

Še ne tako dolgo nazaj sem optimistično verjela, da se nam o enakosti žensk, vsaj na našem kontinentu, kmalu ne treba več pogovarjati. A se je v zadnjih letih na globalni ravni trend izenačevanja položaja spolov spet obrnil v negativno smer. Da v enakosti spolov nazadujemo, sta nas v Evropi nazadnje opomnili pandemija covida-19 in draginja, ki je posledica vojne v Ukrajini. Krize razgaljajo, da njihova največja bremena nosijo prav ženske.

Tudi brez kriz so mizoginija, predsodki in različne oblike nasilja na podlagi spola močno prisotni v naši družbi. Še vedno se delo žensk prepogosto ocenjuje na podlagi videza. Pri ženskah na višjih položajih so neprimerno bolj kot pri moških pod drobnogledom naše obleke, čevlji. Veliko pogosteje smo tarča seksističnih izjav, nestrpnosti in sovraštva, tudi lažnih novic, kar sem na svoji politični poti izkusila tudi sama. Argument, da moramo ženske ob tem pridobiti “bolj debelo kožo” in se “ne sekirati”, izraža temeljeno nerazumevanje koncepta človekovih pravic in enakosti spolov.

Ponosna sem, da bom letošnji dan žensk praznovala v treh vlogah. Kot predsednica stranke Socialnih demokratov, ki ima zgodovinsko vlogo v boju za ženske pravice, kot prva ministrica za zunanje in evropske zadeve v zgodovini Slovenije in kot podpredsednica vlade, ki je zavzemanje za enakost spolov  postavila visoko med prednostne naloge.

Čeprav nekaj najvišjih položajev v državi trenutno zavzemajo ženske, to ne pomeni, da je feminizem, ki zame predstavlja aktivno in zavzeto promocijo enakosti spolov ter dvig zavesti o pravicah žensk, preživet. Slovenija je po indeksu enakosti spolov malo pod povprečjem EU, napreduje počasneje kot druge države, zato je na lestvici nazadovala, najbolj na področju zdravja. Na splošno je napredek v EU v zadnjem desetletju zelo počasen, v svetu pa smo priča skrb vzbujajočim nazadnjaškim trendom, kot je denimo prepoved izobraževanja deklet in žensk v Afganistanu in Iranu.

Feministična zunanja politika

Zato sem si zadala, da na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v novo zunanjepolitično strategijo vključimo tudi koncept feministične zunanje politike. Slednjega bomo uokvirili tudi kot ločeno strategijo, s katero želimo še okrepiti dosedanje dejavnosti s področja opolnomočenja žensk in deklet. Z udejstvovanjem v različnih mednarodnih forumih in preko projektov razvojnega sodelovanja smo do sedaj pomagali že mnogim dekletom in ženskam po svetu – od nudenja psihosocialne pomoči otrokom in opolnomočenja žensk v Bosni in Hercegovini do ozaveščanja o spolnem izkoriščanju in boju proti spolnim zlorabam v Kongu. Vse to je feministična zunanja politika, ki jo želim  – še bolj zavzeto in aktivno – nadaljevati tudi v prihodnje.

Kot ministrica in kot ženska si bom prizadevala, da postane Slovenija na področju zagotavljanja enakosti spolov zgled – doma, v regiji in po svetu. Zavedam se, da nas do polne vključenosti žensk in deklet v vse sfere družbenega življenja čakajo še številni zahtevni in naporni koraki. A naša skupna odgovornost je, da smo na tem področju bolj aktivni. Z zavedanjem, da je globalna družbena pravičnost lahko uresničljiva.

Iskrene čestitke ob prazniku vsem ženskam in dekletom. Me vemo, me zmoremo!

Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve