Številke že imajo 50 : 50 - ONA VE - Slavko Jerič

Slavko Jerič

Avtor podkasta Številke

Da, obstajajo oddaje, kjer je razmerje med gostjami in gosti dejansko 50-50!

Takšen je podkast Številke, ki je prva radijska oddaja na RTV Slovenija, ki je ustvarjena neposredno za splet. Oddajo pripravlja novinar MMC-ja Slavko Jerič. Njen namen je s številkami predstaviti različne teme, o katerih nato razmišljajo gosti.  V prvem letu Številk je bilo razmerje še 85-15 v korist moških. Kako mu je uspelo priti na 50-50?

Slavko Jerič pravi: »Slabo razmerje v prvem letu nikakor ni bilo namerno. Tega razmerja sem se ves čas zavedal in mi nikakor ni bilo v ponos, a ga nikoli nisem aktivno reševal. Oddaje vedno načrtujem več tednov vnaprej, od tretje sezone naprej sem poleg vsebinskih lastnosti (teme od športa do znanosti) dodal pogoj spolne uravnoteženosti. Proces iskanja gostov se je tako nekoliko podaljšal, saj sem prejel več zavrnitev, a pod črto se je razmerje začelo uravnoteževati.«

In kako lahko Slavko Jerič kot moški prispeva k enakosti spolov?

Najbolj prav s tem, da mi je uspelo izenačiti spolno razmerje gostov in da o tem tudi govorim – tako v osrednji temi (zato je bila gostja Marta Kos) ali da to pogosto omenjam v obliki statistik v drugih temah (ko je gostovala, denimo, Nataša Briški), na položaj žensk pa rad opozarjam tudi z drugimi temami (kot je npr. družinsko nasilje).”

Čestitamo Slavku Jeriču in mu želimo še veliko uspešnih Številk!

Zapisala Marta Kos.