Spet bo 8. marec - ONA VE - 1511 ona ve40

Podpredsednica Združenja ONA VE, Mateja Malnar Štembal, v uvodniku za februarske Novice ONA VE razmišlja o 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk. In se sprašuje, zakaj imamo na ta dan hiperinflacijo pojavljanja žensk in obravnavanja tematike, ko pa bi ta morala biti v interesu celotne družbe. 

8. marca bomo spet priča pravi poplavi člankov, intervjujev, dogodkov, izjav, nastopov, pogovorov na temo mednarodnega dneva žensk. Korenine praznika segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko so delavke začele zahtevati krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico. Prvi dan žensk (takrat še ni bil mednarodni) so praznovali v ZDA 28. februarja 1909. Pobudo za mednarodni dan žensk je na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910 dala nemška socialistka Clara Zetkin. Prvič so mednarodni praznik praznovali leta 1911 v Avstro-Ogrski, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, ko so ženske v Rusiji protestirale pod geslom Kruh in mir proti sodelovanju v 1. svetovni vojni. 

In tudi letos bo, če ne prej, 8. marca v deželo prišla Vesna – pomlad. In ženske bomo vsepovsod. Govorile bomo. Prisluhnili nam bodo. Dobesedno bomo kukale iz vseh kotov in vogalov. Prava inflacija žensk in ženskih tem bo. Nič ni narobe s tem. Vsaj en dan v letu smo lahko hiperinflacija.

Vendar pa bi si želele bolj uravnotežene slike. Da bi se o izzivih za nas, za družbo, v takem obsegu govorilo tudi sicer. Ko na koledarju ne bi bil zapisan 8. marec.

Za naše združenje že veste, da si prizadevamo doseči uravnoteženo sliko 50:50 v medijih in na javnih nastopih. Odgovornost za to nosijo tudi mediji. Beležimo sicer male zmage, ko se posamezni zavedo tega in ukrepajo oziroma se potrudijo za celovitejšo sliko. Bogastvo mnenj je tisto, k čemur bi morali vsi stremeti.

Zaenkrat nismo zadovoljne, ker se kar ne premaknemo z 1 ženskega glasu na 4 moške. Ne premaknemo se s 25-30 odstotkov. Razen marca.

In tudi letos pričakujemo podobno sliko. V marcu 2023 smo denimo ugotavljali, da delež glasu žensk v intervjujih v izbranih slovenskih medijih dosega 40 % in da je pojavnost žensk kot sogovornic najvišja v zadnjem letu in pol. To je bila posledica predvsem pogostejših intervjujev z ženskami ob mednarodnem dnevu žensk in materinskem dnevu.  8. marec je lani vplival tudi na pogostejšo pojavnost žensk v intervjujih na teme politike in gospodarstva, saj so mediji pripravili zgodbe o uspešnih političarkah in podjetnicah.

V ONA VE bomo letos za dva dni prehitele 8. marec. Naš osrednji dogodek bo 6. marca. 

In letos bomo prav načrtno dale glas samo moškim. Naj še oni iz prve roke povedo, kaj lahko skupaj naredimo za enakost in enakopravnost. Dale jim bomo uvodno, vmesno in sklepno besedo. Vmes pa zastavile nekaj zelo zanimivih vprašanj.

Naj letošnji 8. marec ne bo dan rož in bombonjer, temveč zavez in iskrenih dejanj!In tudi letos bo, če ne prej, 8. marca v deželo prišla Vesna – pomlad. In ženske bomo vsepovsod. Govorile bomo. Prisluhnili nam bodo. Dobesedno bomo kukale iz vseh kotov in vogalov. Prava inflacija žensk in ženskih tem bo. Nič ni narobe s tem. Vsaj en dan v letu smo lahko hiperinflacija.

Mateja Malnar Štembal