Seksizem: sramotno, strašljivo, nedopustno! - ONA VE - Women pace is in the resistance

Mizoginija in seksizem

Kolumna Marte Kos

Kolumna predsednice ONA VE Marte Kos na temo “mizoginija in seksizem v politiki”

Ste opazili, kako so nekateri moški še pravi čas pred volitvami začeli napadati ženske, ki si upajo v politiko? Stavim, da se bosta mizoginija (zaničevanje ali celo sovraštvo do žensk) in seksizem z vsakim dnem volilne kampanje samo še stopnjevala.

Ali moški zlasti političarke in novinarke napadajo zato, ker imajo moč in vpliv v družbi in se počutijo ogrožene? Ali pa enostavno zato, da se postavljajo v javnosti, češ glejte, kakšni frajerji smo.

Ne, nismo pozabili besed sedanjega predsednika vlade na račun dolžine krila doslej edine predsednice slovenske vlade. Ne, nismo pozabili izpada nekdanjega poslanca Pavla Ruparja v parlamentu. A ko mislimo, da so seksizmi relikvija preteklih časov, ko pričakujemo, da bodo ljudje, ki opravljajo javne funkcije, nekoč vendarle vzor dostojnosti in spoštovanja, pa se oglasijo sedanji predsednik vlade Janez Janša, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, pa poslanec Zmago Jelinčič in mnoga trobila populističnih ženomrzcev, ki pridno delijo stvari, za katere bi se morali sramovati, pa se razkazujejo kot petelini na kupu gnoja!

Pišem v imenu dr. Emilije Stojmenove Duh, ki se je je v oddaji nacionalne televizije Arena lotil poslanec Zmago Jelinčič, voditelj oddaje Igor Pirkovič pa se je ob tem samo nasmihal.

Pišem v imenu novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl, ki sta uspeli in zmagali na sodišču proti mizoginu, ki sedi na mestu predsednika vlade.

Pišem v imenu Tanje Fajon, ki je morala že marsikaj prestati. A res samo zato, ker je ženska, ali morda tudi zato, ker je predsednica ene od političnih strank?

Pišem v imenu Alenke Bratušek, ker so jo dolgo časa bolj opazovali in kritizirali dolžino krila kot pa poslušali.

Pišem v imenu naših vrhunskih smučarskih skakalk, nosilk medalj z letošnjih olimpijskih iger Nike Križnar in Urše Bogataj in jima pravim: požvižgajta se na Alena Komana, Ivana Keržeta in Andreja Vončino, ki želijo, da bi znale kuhati, šivati, likati, rojevati otroke, ne pa vrhunsko skakati.

Pišem v imenu vseh kandidatk na letošnjih parlamentarnih volitvah, vseh, res vseh, ne glede na to, na kateri listi ste: bodite pripravljene, da boste tarča napadov tudi zato, ker ste ženske.

Ja, osebni napadi bolijo, a poskusite »pogledati skozi« in se osredotočite na vrednote, zaradi katerih ste vstopile v politiko. In bodite boljše od tistih, ki vas žalijo.

Dr. Barbara Rajgelj je pred leti povedala:

»Medtem, ko so moški politiki dojeti kot ljudje, so političarke najprej in pogosto samo ženske, analizira se jih kot ženske, kritizira se jih kot ženske, žali se jih kot ženske.«

Kdaj bo tega konec?

Spoštovani moški, vam, ki niste kot mnogi zgoraj omenjeni moški, se opravičujem, ker pišem na splošno o moških. Vas, ki niste kot mnogi zgoraj omenjeni moški, prosim, pomagajte, da se znebimo mizoginih stereotipov, seksizmov, šovinizmov, razismov in nizkotnih zapisov. Samo skupaj nam lahko uspe!

Ne kot PS, ampak kot ZP, zelo pomembno: poslušajte oddajo slovenskega nacionalnega radia avtorice Tite Mayer »Ženske v politiki in mizoginija« v seriji Na pravi poti z dne 28. 2. 2022.

Marta Kos