Prizadevanja ONA VE za več prejemnic državnih odlikovanj - ONA VE - IMG 0666

Predsednica države Nataša Pirc Musar je pred dnevom samostojnosti in enotnosti podelila prvi paket odlikovanj v svojem mandatu.

Kot smo že napovedali, je med prejemniki tudi Marjetica Potrč, prva od kandidatk, ki smo jih nominirali v Združenju ONA VE.

Marjetica Potrč je medaljo za zasluge prejela za zasluge pri večdesetletnem delovanju na področju umetnosti, antropologije in ekologije ter uvrstitev med deset najpomembnejših sodobnih svetovnih umetnikov, s čimer je prispevala k prepoznavnosti in promociji Slovenije v svetu. Njena dela so v zbirkah najpomembnejših svetovnih muzejev.

Njena umetnost je platforma za izmenjavo različnih znanj in razvijanj novih zavezništev v boju za boljšo prihodnost. Sodelovanje med različnimi varuhi okolja, staroselci in okoljevarstveniki oblikuje novo “hibridno” znanje, ki sega onkraj modernistične paradigme, zavezane napredku in rasti, temelječe na neskončnem izkoriščanju zemlje in ljudi.

Marjetica Potrč je 23. ženska, ki je po slovenski osamosvojitvi prejela medaljo za zasluge. Od leta 1992 do konca leta 2022 je bilo 22 prejemnic, 30,5 %, in 72 prejemnikov, 69,5 %.

Predlog za odlikovanje so pripravili Cibic Jasmina, Zdenka Badovinac in Komisija Združenja ONA VE za večji delež prejemnic pomembnih nagrad v Sloveniji in v svetu, ki jo vodi Žiga Vavpotič.

Združenje ONA VE bo še naprej predlagalo izjemne posameznice in tako povečevalo delež prejemnic državnih odlikovanj.