Praznovanje 2. obletnice ONA VE v Vipavi - ONA VE - torta stirih scaled

Torta za 2 leti

Foto: Mateja Jordović Potočnik

Vse najboljše, draga ONA VE, za 2. rojstni dan!

Praznovanja so lepa. In še lepša, ko se družimo Onavejke in vsi, ki si prizadevamo za enakost spolov v družbi.

Praznovali smo v Vipavi in lepo, zelo lepo smo se imeli!

Iskrena hvala Andreji Gomboc, eni naših prvih članic ONA VE, redni profesorici astronomije, za zamisel in organizacijo našega praznovanja in da smo se lahko članice mreže ONA VE podružile v prelepem Dvorcu Lanthieri v Vipavi, v katerem domujejo Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, edina tovrstna visokošolska institucija v Sloveniji, ter Center za raziskave vina naše univerze.

Dogodek je otvoril prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici, ki se je v zgodovino ONA VE zapisal kot prvi moški, ki je odprl kakšnega od ONA VE dogodkov. Poudaril je pomen enakosti spolov v družbi in pomembnost združenja ONA VE pri spodbujanju teh vrednot ter na primeru lastne fakultete ponazoril, da se upoštevanje enakosti najbolje odraža v mnenjih številnih sodelavcev, da je vzdušje v njihovih raziskovalnih skupinah ustvarjalno, z odličnimi odnosi med zaposlenimi, ki izkazujejo pripadnost instituciji. Verjame, da je to tudi posledica spolne uravnoteženosti med zaposlenimi.

Mag. Marta Kos, predsednica združenja, je izrazila svojo hvaležnost, da smo v dveh letih zrastli s 4 na 430 strokovnjakinj. Poudarila je, da je pomembno, da se sliši glas žensk in da so vključene v razprave, saj to omogoča različne perspektive, preprečuje pristranskost ter zagotavlja bolj pravične odločitve. Opozorila je tudi na nizko zastopanost žensk pri prejemnikih najvišjih državnih odlikovanj ter predstavila pobudo za večjo uravnoteženost med spoloma pri podeljevanju teh odlikovanj.

Dr. Amadea Dobovišek (Publi Une d.o.o.), tudi naša članica, nas je v svojem predavanju » » spodbudila k razmisleku o odgovornosti vodij za uglašenost orkestrov v podjetjih in poudarila, da je za uspešno vodenje ključno tisto, kar je pod gladino – kultura podjetja, disfunkcionalni odnosi in avtomatski vzorci delovanja. V več primerih smo videli, da moramo najprej znati učinkovito voditi sami sebe, če želimo voditi druge.

Dogodka ONA VE skoraj ni brez glasbe. Ta je bil naravnost čaroben, zahvaljujoč izjemnima izvajalcema Barbari Tanze in Eduardu Raonu. Eduardo je lahko le naš častni član, Barbara, strokovnjakinja in raziskovalka na področju dihanja in glasu, pa je članica in podpornica mreže ONA VE že od samega začetka. Barbara z glasom, Eduardo na harfi sta poskrbela, da smo peli še pred pokušino vin ;-)

Posebne gostje, vinarke dr. Erika Jež, Darja Benčina, Mojca Kodre, Špela Breščak, Maja Štrancar in dr. Melita Sternad Lemut.

Še pred tem pa smo imeli priložnost prisluhniti šestim strokovnjakinjam s področja vinarstva, ki so delile svoje izkušnje in znanje z nami. Dr. Erika Jež iz Possestvo Jamšek, Darja Benčina iz Vina Benčina, Mojca Kodre iz Vina Kodre, Špela Breščak iz Vinske kleti Ferjančič, Maja Štrancar iz Vina Štrancar ter dr. Melita Sternad Lemut iz Univerze v Novi Gorici. Strinjale so se, da vinarstvo/vinogradništvo postaja vedno bolj odprto za ženske. Kljub temu, da se ženske še vedno soočajo z izzivi in stereotipi, so vse gostje pustile vtis, da ne vidijo več veliko ovir, ki bi jim preprečevale prodornost in uspeh.

Iskrena hvala vsem za druženje, za iskrive misli in pripravljenost, da skupaj gradimo bolj enakopravno in vključujočo družbo.