Podpora moških je pomembna - ONA VE - 109 scaled

Predsednica Združenja ONA VE Marta Kos v uvodniku za marčevske Novice ONA VE s podatki in dejstvi utemelji, zakaj je pomembna podpora moških in zakaj sodelovanje prinaša koristi za vse.

Točno pred tremi tedni smo na dogodku Združenja ONA VE z naslovom “ON VE. Razbijamo predsodke. Gradimo mostove. Praznujemo skupaj.« obeleževali letošnji 8. marec. Še vedno menim, da smo ravnale prav, ker smo med nastopajoče povabile same moške in povabile veliko mladih, tudi odziv vas, drage članice mreže ONA VE in vseh, ki nas spremljate, je bil pozitiven. Ni pa bil samo pozitiven, o čemer sem na dogodku tudi spregovorila. Češ, zakaj pa ravno na 8.marec dajemo prostor in besedo moškim, če imajo na ta dan kaj povedati, naj si dogodek organizirajo sami.

In potem me je zdramil še članek v Financial Timesu z naslovom »Ali je šlo prizadevanje za enakost žensk predaleč?« V njem je omenjeno, da so Irci glasovali proti nadaljnjemu koraku v enakosti spolov, saj so s 73.9 % zavrnili skoraj 90 letno ustavno določilo, po katerem je mesto ženske doma, za štedilnikom. Avtorica potem najde še en dokaz, da je pot do enakosti vedno bolj strma. Omenjena je raziskava (IPSOS, International Women’s Day Survey 2024), ob kateri se moramo zamisliti vsi, ki smo aktivni na področju enakosti spolov. Namreč: 52 % vseh vprašanih v 31 državah sveta meni, da se od moških zahteva preveč za podporo enakosti spolov. 46 % jih meni, da smo šli pri spodbujanju enakosti žensk tako daleč, da zdaj diskriminiramo moške. In še: mlajše generacije, še posebej fantje, so, ko gre za enakost spolov, najbolj konzervativni: mnogo jih meni, da je moški, ki ostane doma in čuva otroke, manj moški.

Zdaj sem še bolj prepričana, da smo naredile prav, ko smo na naš dogodek povabile moške in mlade. In moje mnenje je, da se moramo še več skupaj pogovarjati o enakosti spolov. Da izboljšanje dejanskega položaja žensk, da nas bo več na vodilnih položajih, da bomo za enako delo dobile enako plačilo kot moški, da bodo gospodinjska opravila in skrb za starejše domače bolj enakomerno porazdeljena, da nas bo več v medijih in na javnih dogodkih, ni le stvar žensk, ampak celotne družbe, torej žensk in moških in tudi mladih. Njih moramo vključevati že zdaj in se z njimi zelo odkrito pogovarjati.

Tudi o tem, zakaj v Sloveniji skoraj 50 % štirinajstletnikov meni, da so moški bolj usposobljeni za politične voditelje kot ženske, zakaj jih skoraj 40 % meni, da kadar primanjkuje zaposlitev, bi morali moški imeti večjo pravico do zaposlitve kot ženske.

Po našem dogodku me je nekdo od mladih vprašal: “Pa zakaj so takšne razlike med spoloma, če smo vsi enaki?” Najraje bi ga objela. Pa ga nisem in mi je še zdaj žal. Ker je, bil je on, zadel bistvo. Ja, tako enostavno je lahko vse skupaj, če na stvari gledamo enostavno.

Ker pa je tega na področju enakosti spolov bolj malo, tudi zaradi večstoletnih patriarhalnih vzorcev in ker nekateri še vedno ne razlikujejo med biološko in družbeno enakostjo ali pa tega nočejo, zato pravim: moški, ženske, mladi, bodimo zavezniki, ker nam bo potem vsem bolje!

In zaključujem s pomembno mislijo iz omenjene raziskave: podpora moških je pomembna! 65 % se strinja s trditvijo, da ženske ne bomo dosegle enakosti, če v akcijah za družbeno enakost ne bodo sodelovali tudi moški. Zato dobrodošli vsi naši podporniki in podpornice!

“Po našem dogodku me je nekdo od mladih vprašal: “Pa zakaj so takšne razlike med spoloma, če smo vsi enaki?” Najraje bi ga objela. Pa ga nisem in mi je še zdaj žal. Ker je, bil je on, zadel bistvo. Ja, tako enostavno je lahko vse skupaj, če na stvari gledamo enostavno.

Marta Kos