Pestra jesen za ONA VE - ONA VE - IMG 0092 1 scaled

Marta Kos

Predsednica Združenja ONA VE

Dobrodošli v jeseni, dragi vsi, ki spremljate ONA VE.

Pred kratkim sem slišala novinarja na jutranjem televizijskem programu, ki je rekel, da je do božiča le še 100 dni. Se mi je zdelo skoraj neverjetno. A je držalo. No, in danes jih je še 86. Le kaj vse se bo še zgodilo v teh dneh…

Za ONA VE bo jesen pestra. Novembra bomo šli z delavnicami o bontonu po regijah, kot smo napovedali – v Maribor in v Koper. 19. novembra bomo organizirali celodnevno srečanje članic na Bledu, ki bo usmerjeno v krepitev veščin, ki jih potrebujemo za uspešno nastopanje. Prosim, drage članice, dajte ta datum hitro v koledar.

Ker ugotavljamo, da nas, ženske, na nek način, celo življenje na marsikaterem področju tepe to, da naj bi bile premalo samozavestne, bomo prav tako novembra izvedle pilotsko delavnico za višje letnike gimnazijk in gimnazijcev, ki so v teh letih pred pomembnimi življenjskimi odločitvami. Rdeča nit bo, kako je vsak od nas nekaj posebnega, nekaj izjemnega. Na pomoč bomo poklicali tudi vas, drage strokovnjakinje in strokovnjaki, saj želimo, da mladi spoznajo vzornike in njihove izkušnje.

Od septembra naprej bomo objavljali vedno več statistik o udeležbi žensk v posameznih oddajah in rubrikah na radiu, televiziji in v tiskanih medijih. Tako smo ugotavljali, da je bilo v seriji oddaj Arena na nacionalni televiziji od februarja letos 42 % takšnih, kjer ni bilo med gosti niti ene ženske. In vse te oddaje je vodil isti voditelj. Razveseljivo je, da se nam je v pripravah na eno od novih oddaj oglasil, če bi mu lahko pomagali pri izboru dveh gostij. Seveda vedno radi pomagamo, a gostij ne izbiramo mi. Te lahko predstavniki medijev in organizatorji dogodkov najdejo na naši mreži onave.si na način, da sami kontaktirajo strokovnjakinje in se za sodelovanje dogovorijo neposredno z njimi. Saj temu služi naša mreža.

Vesele smo, da dobivamo vedno več povratnih informacij od strokovnjakinj, kako so jih mediji in organizatorji dogodkov našli prek naše mreže. In točno za to gre: želimo, da postane mreža strokovnjakinj Slovenije tista referenca, mimo katere ne bo mogla večina medijev in organizatorjev dogodkov. In to se sklada z našim poslanstvom: da po eni strani nudimo strokovnjakinjam možnost, da svoj profil vnesejo na enotno mesto, našo mrežo in da, po drugi, vsi, ki iščejo strokovnjakinje, da jih povabijo v svoje oddaje in na dogodke, te tam tudi najdejo.

Septembra smo izrekli pohvalo Agenciji za zavarovalni nadzor za visok delež gostij na njihovi 7. letni mednarodne konference, ki je bila 6. septembra v Ljubljani. Na vseh panelih je bilo povprečno 45 % gostij, na enem celo 60 %, bravo!

Imamo pa v zvezi z dogodki, ki se odvijajo v Sloveniji, prošnjo za vas. Medtem, ko deleže žensk v medijih lahko dokaj enostavno spremljamo, je to mnogo težje, ko gre za javne dogodke. Ni namreč centralnega seznama, kjer bi bili zabeleženi vsi ali vsaj večina dogodkov, ki se odvijajo na naših tleh. Zato vas prosimo: obvestite nas o dogodkih, ki jih bodisi organizirate sami bodisi je organizator kdo drug, opozorite nas na deleže žensk na različnih panelih, okrogliz mizah in podobno. Z veseljem bomo o tem naredili objave. Pa ne mislimo, da bomo zdaj z uperjenim prstom iskali dogodke, kjer žensk sploh ni. Nasprotno, predvsem si želimo dogodkov, kjer bomo lahko koga pohvalili. In seveda komu, to pa tudi drži, predlagali, da se izboljša. Pišete nam lahko kar na ker@onave.si, če boste dodali še fotografijo in program dogodka, iz katerega je razvidno, kdo so gosti, toliko bolje.

In zakaj vse to? Da nas bo tudi na javnih dogodkih vedno več, da bo ideja o enakosti spolov zaživela tudi na tem področju.

Ob koncu današnjega uvodnika se ponovno opravičujem vsem našim članicam, ki ste bile zadnji konec tedna deležne spamovskega napada. IT podjetje, ki skrbi za našo spletno stran, je ugotovilo zlorabo kontaktnega obrazca s pomočjo avtorizirane skripte. Zato smo spletno stran in vzpostavljanje kontaktov z našimi članicami še dodatno zaščitili. Hkrati se vam zahvaljujem, da ste nas, nekatere zelo hudomušno, na to nadlogo opozorile, sicer zanjo sploh ne bi vedele.

Marta Kos, predsednica Združenja ONA VE