Pesmi Franceta Prešerna: lahko branje - ONA VE - 424896152 422274176893586 2186432665169950341 n

Posebne čestitke si zasluži naša Onavejka Živa Jakšić Ivačič, urednica in soavtorica zbirke treh knjig z naslovom Pesmi Franceta Prešerna: lahko branje. V knjigah, ki so napisane v lahkem branju, najdete informacije o življenju Franceta Prešerna kot tudi pet prirejenih pesmi: O Vrba, srečna draga vas domača; Povodni mož; Nezakonska mati; Apel in čevljar in Slovo od mladosti. Namen zbirke je približati življenje in dela našega največjega pesnika tistim, ki težje berejo in težje razumejo prebrano. 

Živa je specialna pedagoginja, ki se aktivno ukvarja z ustvarjanjem dostopnih vsebin za vse, ki težje dostopajo do informacij, težje berejo in razumejo prebrano. V prvi vrsti so to osebe z motnjami v duševnem razvoju in tudi druge skupine oseb s posebnimi potrebami ter otroci, starejši, tujci oz. tisti, ki ne obvladajo slovenskega jezika.

Knjige, ki jih je izdala Zveza Sožitje, sta skupaj z Živo napisali Nina Fricelj, specialna pedagoginja in Nika Bedek, učiteljica razrednega pouka. Vse so delo opravljale prostovoljno in brezplačno in z željo, da bi čim več ljudi dostopalo do pomembnih del, ki soustvarjajo našo kulturno krajino. 

Kako krasno darilo na letošnji slovenski kulturni praznik! 

Knjige so na voljo v elektronski in fizični obliki. V elektronski obliki so dostopne na spletni strani Zveze Sožitje.