ONA VE in #IamRemarkable - ONA VE - 1604046E 2367 4A97 8DAF D7B4AA67679E

Dogodek #IamRemarkable in ONA VE

ONA VE in #IamRemarkable - ONA VE - 628E935D 599F 459A 9E26 E05A30EB7FBB

#IamRemarkable: Florence Ferrari in Jerneja Jug Jerše

ONA VE in #IamRemarkable - ONA VE - Kosilo Cubo

Kosilo ONA VE z Googlom

V tednu pred prvo obletnico ONA VE smo organizirale dva dogodka – kampanja #IamRemarkable

1. junija smo imele na naši priljubljeni lokaciji na Ruski dači pogovor o položaju žensk v Franciji in v Nemčiji ter v korporaciji Google, našem partnerju. Naše gostje so bile veleposlanica Francije v Sloveniji, Florence Ferrari, veleposlanica Nemčije v Sloveniji, Natalie Kauther in ustanoviteljica projekta #IamRemarkable v družbi Google, Anna Vainer. Z nami so delile zgodbe iz svojega življenja, kjer so, ko govorimo o enakosti žensk, vedno bolj videle priložnosti kot ovire. Zanimivo razpravo je sprožila Natalie Kauther, ki meni, da nam manjkajo vzornice in da imamo ženske v ONA VE tudi zaradi tega posebno vlogo.

Florence Ferrari je predstavila prakso v Franciji, kjer morajo podjetja, ki ne dosežejo predpisanega deleža žensk v nadzornih svetih, plačati denarno kazen. Kot tudi, kako je Franciji na pobudo predsednika Sarkozyja leta 2008 uspelo zgolj s priporočilom doseči, da je med prejemniki najvišjih državnih odlikovanj 50 % žensk! Anna Vainer je soustanoviteljica Googlovega projekta #IamRemarkable, v katerem je doslej sodelovalo že več kot 350.000 udeležencev v 170 državah sveta. Njena prvotna ideja je bila, da bi izvedla projekt samo v Google, a njena predpostavljena jo je vzpodbudila: kako pa boš dosegla cel svet? In ga je! Zato njen nasvet: »Dream big and make it happen!«

Dan pred dogodkom smo za gostje okrogle mize organizirale kosilo s prvo predsednico državnega zbora Slovenije, Urško Klakočar Zupančič, ki je bila ena od prvih članic ONA VE. Povedala je, da si želi, da bi se ženske povezale bolj tudi v državnem zboru in to ne glede na pripadnost politični stranki. Držimo pesti, da ji uspe. In vedno smo pripravljene pomagati.

Zapisala Marta Kos.