ONA VE dogodek "Strokovnjakinja, oder je tvoj!" (9.4.2024) - ONA VE - 434666858 457361490051521 1489052881691679416 n
Aprilsko izobraževalno druženje strokovnjakinj mreže ONA VE bilo polno navdiha in znanja.
Izkušnje in spoznanja sta z nami delili naši Onavejki, Meta Grošelj in Maja Megla.
Marta Kos, predsednica Združenja ONA VE, nas je v uvodu spomnila na enega od osrednjih ciljev združenja: usposobiti strokovnjakinje za učinkovito nastopanje in komunikacijo. Poudarila je tudi, da nedavno podpisana Zaveza 50-50 z RTV Slovenija ni prisila, temveč cilj, da si skupaj prizadevamo za bolj uravnoteženo sliko reprezentativnosti žensk v medijih ter da je pomembno delovati v skladu s strokovnimi merili. Ne odkrivamo tople vode: v Evropi je ogromno takih zgledov – na primer BBC Equality 50:50, ki po sedmih letih beleži dokazljivo višje odstotke gostij.
Meta Grošelj nam je razkrila, kako premagovati notranje ovire in zgraditi močno osebno in profesionalno podobo. Delila je svojo zgodbo in nam razkrila nekaj uvodnih dejstev o retoriki vplivanja, poudarjajoč pomen zavedanja lastnih besed in vpliva, ki ga imamo na druge. Spodbudila nas je, da sebe postavimo kot strokovnjakinje in da osredotočenost v komunikaciji premaknemo s sebe na druge in delujemo odgovorno.
Maja Megla nas je popeljala v svet medijev ter nanizala kar nekaj praktičnih nasvetov, kako se ženske lahko bolje odzivamo na medijske pobude in kako se pripraviti na srečanja z mediji. Poudarila je pomen jasnosti, osebnega stika in predajanja jasnega sporočila.
Obe sta opozorili na nujo gradnje kompetenc, avtentičnosti in iskrenosti v komunikaciji ter kako pomembno je, da kot ženske uporabljamo aktiven jezik.