Novoletno srečanje članic - ONA VE - IMG 3795

Novoletno srečanje ONA VE

Novoletno srečanje članic - ONA VE - IMG 3794

Gostje dr. Nataša Pirc Musar, mag. Alenka Bratušek in dr. Špelca Mežnar

Novoletno srečanje članic - ONA VE - IMG 3797

Goste je pozdravila predsednica ONA VE mag. Marta Kos

Novoletno srečanje članic - ONA VE - IMG 3802

Udeležba: več kot 100 članic

Novoletno srečanje članic - ONA VE - IMG 3801

Predaval je dr. Dan Podjed

Ozaljšana podoba ženske na omrežju in v družbi

Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja ONA VE je za svoje članice pripravilo novoletno srečanje na Ruski dači.

Po dobrem letu in pol delovanja cilj mreže ONA VE ostaja enak: doseči, da bodo strokovnjakinje bolj vidne in slišane oziroma, da bo razmerje sogovornic v medijih in na javnih dogodkih znašalo vsaj 50 odstotkov.

Predsednica Združenja ONA VE mag. Marta Kos se je v uvodu zahvalila vsem članicam, ki se angažirajo in nastopajo v medijih, ki so pripravljene deliti svoje znanje z drugimi in ki motivirajo druge.

Povedala je, da v združenju politično delovanje razumemo v širšem pomenu besede kot angažiranje za rešitve, ki so v dobro družbe, in za to potrebujemo tudi podporo vseh spolov. »Cilj združenja je jasen: želimo doseči višji delež žensk, ki nastopajo v medijih in na javnih dogodkih; želimo, da ne bi bilo nobenega dogodka ali pogovorne oddaje v medijih, kjer bi sedeli le moški; želimo, da se ženske opolnomočimo, usposobimo, da bomo lahko samozavestno nastopale. Želimo, da se v medijih in novinarjih in urednikih, ki ustvarjajo v njih, zbudi zavedanje, da je tudi od njih odvisno, ali nam bodo dogajanje v družbi razlagali pretežno moški ali uravnoteženo ženske in moški. V prvi vrsti pa je to odvisno tudi od nas, žensk samih,« je poudarila.

Napovedala je tudi poseben projekt združenja v letu 2023 – Poziv za 50 %. Združenje namerava javne in zasebne ustanove pozvati k podpisu zaveze, da bodo na svojih dogodkih poskrbeli za uravnoteženost spolov, tako da bo delež sogovornic znašal 50 %.

Združenje bi rado povečalo tudi delež žensk, ki prejmemo najvišja državna odlikovanja, ki jih podeljuje predsednica države. V tem trenutku je prejemnic slabih 12 odstotkov.

Častni gostji srečanja sta bili dr. Nataša Pirc Musar, novoizvoljena in prva predsednica Republike Slovenije ter mag. Alenka Bratušek, prva predsednica Vlade RS v letih 2013-2014. Obe sta članici mreže ONA VE.

Novoizvoljena predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, ki je tudi ena od štirih soustanoviteljic Združenja, je povedala, da bi si želela, da nastopi čas, ko ne bi bilo več treba posebej izpostavljati ženskih tem, da mora vsak od nas v družbi dodati kamenček v ta mozaik ter da se nič o ženskah ne sme govoriti/zgoditi brez moških.

Prva predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je opozorila na dejstvo, da se ženske preveč sprašujejo, ali jim bo uspelo, in povedala, da je tudi pri sestavljanju svoje vlade imela težave s pritegnitvijo žensk na položaje ministric.

Ustavna sodnica dr. Špelca Mežnar je odkrito priznala, da si želi stanja, ko bo na Ustavnem sodišču vseh 9 ustavnih sodnikov žensk in to sploh ne bo posebna tema oziroma tega ne bo nihče postavljal pod vprašaj.

Poseben gost srečanja je bil izr. prof. dr. Dan Podjed, ki je pripravil predavanje z naslovom »Ozaljšana podoba ženske na omrežju in v družbi«.

Bistvo mreže ONA VE je deljenje strokovnega znanja in izkušenj.

In med članicami mreže ONA VE je tudi nekdanja kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je zbranim na novoletnem druženju spregovorila o kulturi pitja penine in predstavila nekaj vin iz najstarejše mestne kleti v Evropi Vinag 1847.

Mreža strokovnjakinj, ki jo najdete na www.onave.si, v tem trenutku šteje 343 strokovnjakinj. V lanskem letu smo pripravile 5 dogodkov, od tega 3 strokovne delavnice bontona, smo del Googlovega projekta #IamRemarkable, ki naslavlja opolnomočenje žensk in drugih premalo zastopanih skupin za proslavljanje njihovih dosežkov na delovnem mestu in zunaj njega. Še posebej smo ponosne, da smo s pomočjo podjetja Kliping d.o.o. edina organizacija na svetu, ki na mesečni ravni meri pojavljanje žensk v medijih (odstotek je v zadnjem letu narastel iz 34-36 % na 38-39 %).
Podatki so dostopni tukaj.

Združenje ONA VE je tudi vedno bolj prepoznavno v mednarodnem prostoru, saj članice mreže poiščejo tudi mednarodne organizacije, v letu 2023 pa se bomo lotili tudi skupnih projektov z Norveško in Švedsko.

ONA VE najdete tudi na družbenih omrežjih: na Facebooku, na LinkedInu in na Twitterju.

Pripravila Mateja Malnar Štembal.