Novoletno druženje ONA VE, 13.12.2023 - ONA VE - DSC 0813 scaled

Novoletno druženje članic ONA VE in naših podpornikov nas je znova opozorilo, da nas vedno več in da bo treba razmišljati o večjih prostorih za naša pomembnejša druženja. Tudi tokrat smo se izobraževale, se družile in si zadale nove naloge v 2024.

Predsednica države, soustanoviteljica združenja ONA VE, Nataša Pirc Musar, je v nagovoru poudarila vlogo žensk v odločilnih trenutkih družbenih izzivov, kot na primer na področju podnebnih sprememb, ekologije, varnosti v svetu. Pozvala je k solidarnosti, ki je po njenem mnenju ključna v besedi leta 2023. Popolnoma se strinjamo z njo in si želimo izkazovati solidarnost tudi v obdobjih, ko se ne srečujemo s kriznimi razmerami.

Predsednica združenja ONA VE, Marta Kos, je v nadaljevanju ob omembi letošnjih dejavnosti poudarila, da imamo ob koncu leta skoraj 40 % več članic kot konec prejšnjega leta. In da smo ponosne, da tvorimo močno mrežo, ki jo povezujejo znanje, strokovnost, radovednost in željo po neprestanem učenju. Napovedala je tudi, da se bo ONA VE bolj posvetila sodelovanju z mediji in novinarji, s ciljem ozaveščanja o pomenu enakosti spolov, opozarjanja na jezik ter vpliva izbire gostov na dojemanje resničnosti.

Po prejetih odzivih po srečanju se je izkazalo, da si želimo še več pogovorov o izzivih žensk in intimnih ovirah, zaradi katerih se manjkrat in/ali z veliko notranjih protislovij odločamo za nadgradnjo poklicne poti in/ali vodstvene položaje. Na okrogli mizi je o tem s psihiatrinjo Bredo Jelen Sobočan, otroško in mladostniško psihiatrinjo in avtorico pravljic Natašo Potočnik Dajčman in pripovedovalko Anjo Štefan razpravljala naša članica, psihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak.

Še kako smo se strinjale z naslednjimi ugotovitvami:

  • Starši imajo velik vpliv na otroška prepričanja, pri čemer se vzorci prenašajo iz roda v rod, vključno z (ljudskimi) pripovednimi sporočili, v katerih ženske redko igrajo vlogo glavne junakinje.
  • Družba postavlja (še zmeraj) različne zahteve do deklet in fantov, s posebnim poudarkom na poznejšem spodbujanju deklet k samostojnosti.
  • Dekleta se soočajo z večjimi težavami pri osamosvajanju in iskanju lastne identitete, pri čemer je konflikt vlog zanje zahtevnejši.
  • Procesi socializacije (še vedno) usmerjajo deklice k poudarjanju pomembnosti bližine, zaupanja, povezav in vzdrževanja odnosov, medtem ko so dečki usmerjeni k poudarjanju avtonomije in izražanja lastnega mnenja.
  • Ni ženskega ali moškega načina vodenja; vodje se delijo na tiste, ki želijo obvladovati druge, in tiste, ki želijo sodelovati.
  • Slovenske ženske se pogosto trudijo biti najboljše v vsem, kar je absurdna zahteva, ki si ženske v drugih državah ne zastavljajo v takem obsegu.
  • Ženske lahko med seboj predstavljajo močno konkurenco in se morda spodrivajo bolj kot moški med seboj.

Naj bo leto 2024 polno premagovanja ovir, sodelovanja in odpiranja novih poti!

Vse fotografije: Polona Audič.