Novoletni nagovor - ONA VE - novoletni nagovor Marta Kos

Novoletni nagovor Marte Kos

Pred kratkim sem prebrala komentar švicarskega kolumnista, ki meni, da ni več nobene potrebe, da bi se ženske borile za svoje pravice. Trdi,  da smo ženske z uveljavitvijo splošne voline pravice postale enakopravne.

Da, glede enakosti spolov smo ženske danes res na boljšem. Ne samo na deklarativni ravni.

A kako se nam je lahko potem zgodilo, da se položaj žensk v Sloveniji v zadnjih letih sistematično slabša?!

Kje se nam je zalomilo?

Zakaj se spolna hierarhija danes posodablja in ne odpravlja?

Vsi se strinjamo, da naj družba temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, temeljnih človekovih pravicah in pravičnosti. Zakaj je potem danes tega vedno manj?

Zakaj je naravni tok stvari takšen, da imajo vedno prednost moški? Zakaj je na vodilnih položajih več moških? Zakaj imajo moški v povprečju višje plače? Zakaj v medijih v Sloveniji nastopa 3 krat več moških kot žensk?

Spoštovani vsi!

Pravne norme še nikoli niso bile dovolj, da bi dosegli tako pravičnost kot enakost spolov. Za to so potrebne družbene in kulturne spremembe. Potrebno je strinjanje, da je to za družbo res pomembno.

Zato ustanoviteljice Združenja ONA VE tako zelo verjamemo, da delamo prav. Ne zahtevamo nobenih privilegijev za ženske. Želimo pa, da nas opazite in nam ponudite enake možnosti kot moškim. Da, želimo si večjo pravičnost, ko gre za delež žensk v medijih in na javnih prireditvah. Ker verjamemo, da je tako prav.

Mesec dni po začetku projekta ONA VE vidimo, da v to verjamejo tudi mnogi drugi. Na mreži imamo že skoraj 200 strokovnjakinj. Vemo, da mediji pri iskanju strokovnjakinj že uporabljajo našo mrežo. Imamo številne partnerje in podpornike, ki nam pomagajo korakati proti cilju – enaki zastopanosti vseh spolov v medijih in na javnih prireditvah v Sloveniji.

Zato bo naslednje leto, leto 2022, posebno. Skupaj bomo delali na tem, da bo delež žensk vedno višji. A ne zaradi številk. Za pravičnost gre. Pravičnost v naši družbi.

Srečno in pogumno v letu 2022!