Nataša Pirc Musar - intervju za revijo Obrazi - ONA VE - DSC8571

dr. Nataša Pirc Musar

Foto: Miran Juršič

Nataša Pirc Musar - intervju za revijo Obrazi - ONA VE - revija Obrazi

revija Obrazi

17.3.2022

Intervju v reviji Obrazi je bil objavljen 17.3.2022

Novinarka Sonja Javornik

Nekaj odlomkov iz intervjuja:

Glede na to, da ste kariero začeli na TV SLO, me zanima, kako gledate na to, kar se zdaj dogaja v tej javni instituciji?

Dogajanje na RTV opazujem s težkim srcem. Nacionalka je hiša, kjer sem začela svojo poklicno pot in ki sem ji bila pripravljena posvetiti nekaj let svojega življenja, ko sem bila izvoljena za generalno direktorico – pa potem takoj nezakonito razrešena. Vsi nemočno gledamo, kako se ruši institucija, ki poseduje ogromno znanja in v kateri delajo številni vrhunski ustvarjalci. Morda se javnost premalo zaveda, kako raznolik program mora zaradi svojega poslanstva delati nacionalni servis, in kako kompleksen sistem stoji za tem poslanstvom. Tisto, kar je pa očitno vsem, je nasilno spreminjanje uredniške politike osredotočene v glavnem na informativni program, ki se spreminja v uredniško propagando in nasilje nad kredibilnimi novinarji in oddajami. Menim, da gre za strel v lastno koleno teh, ki to počnejo v korist vladajoče politike. Ne predstavljam si, da bodo še lahko imeli mesto na RTV, ko bo, upam da čimprej, prišlo do vzpostavljanja nekakšne normalnosti na RTV.

Se je vaš pogled na demokracijo v zadnjih letih kaj spremenil, ko vidimo, da v zapore pošiljamo male kriminalce, veliki pa uživajo v svojem bogastvu?

V zadnjih dveh letih se je izkazalo, da je naša demokracija ranljiva, ko se sooči z brezobzirnostjo vladajočih. Velika nevarnost, s katero smo soočeni, je razgradnja neodvisnih nadzornih institucij. Nekatere deaktivirajo z imenovanjem vladi všečnih ali neučinkovitih predstojnikov, druge z intenzivnimi napadi nanje po že ustaljenem scenariju: signalu z vlade ali UKOM sledi stampedo na družbenih omrežjih ter diskreditacije v vladnih oziroma strankarskih propagandnih »medijih« in preko plačanih medijskih morilcev. Posebej me skrbi razpad profesionalne strukture v policiji, ki je bila pred desantom politike nanjo institucija z veliko učinkovitostjo in ugledom. Tudi ta zelo pomemben sistem se je izkazal za krhkega, ampak verjamem, da je v njem še vedno dovolj strokovnosti, da se ga bo dalo ponovno profesionalizirati. Potem pa razmisliti, kako ga zaščititi pred tako nasilnim vpletanjem politike, kot smo mu priča zadnji dve leti. Nisem prepričana, če bi lahko ta sistem, pa tudi drugi, zdržal še štiri leta takih političnih pritiskov, kot smo jim priča sedaj.

Več v reviji Obrazi.

Povzetek pripravila Nataša Pirc Musar.