osmi marec

Mednarodni dan žensk

Pridobljeno ne sme biti nikoli izgubljeno

Obeleževanje in praznovanje različnih mednarodnih dnevov se nam včasih zdi že kar preveč izpeto.

Toda če dobro pomislimo, kako bi le bilo, če tega ne bi obeleževali in se vsako leto znova spomnili dosežkov, ki so se zdeli morda celo nedosegljivi.

Osmi marec, mednarodni dan žensk,  je že en tak praznik, za katerega ne smemo dopustiti, da se omeji na podarjanje cvetlic in bombončkov in kjer ne smemo pristati na to, da se nas spomnijo zgolj zato, ker se pač spodobi.

Ob trenutnih strašljivih dogodkih v Ukrajini, ki jih v ONA VE ocenjujemo kot nedopusten napad na človekove pravice in svobodo, se je dobro spomniti na zadnjo februarsko nedeljo leta 1917. Po našem koledarju je to bil 8. marec.

Ruske ženske so takrat preplavile ulice St. Petersburga in s sloganom “Kruh in mir” nasprotovale ruski udeležbi v prvi svetovni vojni. Ženske niso odnehale in car je po nekaj dneh moral odstopiti.  Ko je potem julija 1917 kar 40.000 žensk odkorakalo proti vladni palači, jim je začasna vlada takrat podelila splošno volilno pravico.

Gre za pogum žensk. Pogum, ki ga v teh časih izkazujejo tako ukrajinske kot tudi ruske ženske, ki demonstrirajo proti vojni in tvegajo, da jih bodo zaprli. Pogum izkazujejo tudi vsi tisti, ki nesebično pomagajo beguncem.

Mednarodni dan žensk

Osmi marec je sicer praznik, ko se ženske spomnimo na doseganje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti. Na papirju smo glede enakosti splov dosegli veliko, a v realnosti se položaj žensk v Sloveniji v zadnjih letih sistematično slabša. Doživljamo retradicionalizacijo družbe, kjer bi nas radi nekateri posadili izključno za štedilnike in nam zaukazali rojevati otroke. Zato se ne smemo držati ob strani, temveč je treba zdaj, bolj kot kadarkoli prej, znova poprijeti za delo. Predvsem pa sodelovati in se medsebojno podpreti.

Prav vsaka šteje. Tudi na naši mreži ONA VE.

Toda včasih je potrebne malce spodbude. Ženske se še vedno premalo cenimo in mislimo, da znajo drugi oziroma moški kaj povedati veliko bolje.

Zato vas vabimo, da s skupnimi močmi povečamo število strokovnjakinj na mreži ONA VE na način, da za vpis na mrežo pridobite vsaj še eno novo strokovnjakinjo.

Gotovo poznate najmanj eno, ki bi bila z malo prijateljske spodbude pripravljena deliti svoje znanje in pripravljena nastopati. Naj tudi ona postane del mreže, kjer je trenutno že več kot 220 strokovnjakinj.

Da bo o razmerah v družbi bolj slišan tudi ženski glas.

V ONA VE pravimo: “Ena več je veliko več. Ne le za 8. marec!”

Tim ONA VE