mateja_malnar_stembal-onave

Mateja Malnar Štembal

ustanoviteljica ONA VE

Zmagovalka letošnjih volitev je stranka »1.049.485«

V teh dneh se težko izognemo politiki. Ima tudi za vas ta beseda kar nekam negativen prizvok? Zgodovinski pomen imena ni tak. Politika = polis (mestna država) + kratein (vladati).

Na kaj pa pomislite vi?

Na boj političnih strank in posameznikov za oblast, deljenje na naše in vaše, na laganje, pretvarjanje, pomanjkanje spoštovanja? Ali na način vodenja, upravljanja in urejanja človeške skupnosti, skrb za okolje, za razvoj zdravstva, kulture, šolstva, športa, gospodarstva, kmetijstva, zunanje politike, obrambe in spoštljivega govora?

Zame je politika to drugo, se pa strinjam, da se nam je v zadnjih letih zelo priskutila. In v precej ljudi je vnesla razmišljanje, da se jih vodenje in upravljanje države prav nič ne tiče, kaj šele, da bi vstopili v politiko in tvegali, da jih bo okolica prepoznala za politika. In s tem za pokvarjenca, prisesanca na korito, dovzetnega za korupcijo.

V tem pogledu zato nadvse občudujem vse ženske, ki so se odločile kandidirati na letošnjih parlamentarnih volitvah. V ONA VE smo že pred volitvami pregledali delež žensk na kandidatnih listah in ugotovili, da so imele največji delež kandidatk SD, SAB in Gibanje Svoboda. Toda eno je kandidirati, drugo pa je kandidirati in biti izvoljen.

Kako zelo je razveseljiv tudi podatek o visoki volilni udeležbi (70,33 %; 29.4.2022), za katero ima ogromno zaslug aktivacija civilne družbe, poleg tega pa še to, da bo novi parlament tako lepo uravnotežen po spolu.

V parlamentu bo sedelo kar 36 poslank (v trenutni sestavi jih je 26), kar je 40 odstotkov vseh poslancev. V Gibanju Svoboda je poleg tega kandidatkam uspelo zabeležiti izjemen rezultat – imajo kar 22 od 41 mandatov – 53,7 % poslancev te stranke.

Temu dosežku ne gre oporekati zgodovinskosti. V zgodovini naše samostojne države namreč ni bilo še nikoli izvoljenih toliko žensk. Bravo in čestitke!

V ONA VE bomo budno spremljali tudi predvolilne obljube o številčnejši zastopanosti ministric v novi slovenski vladi. Pa ne zato, ker bi mislili, da smo ženske sposobnejše od moških, temveč zato, ker je prav, da se naša družba odpre tudi v tem pogledu.

Mnoge raziskave med drugim potrjujejo, da smo ženske učinkovitejše pri doseganju soglasja, nekatere pa celo, da delež žensk v vladi in parlamentu pozitivno vpliva na zdravje prebivalstva, ker se ženske močno zavzemajo za oblikovanje politik, ki koristijo ženskam, otrokom in družinam.

V ONA VE ocenjujemo, da bo to poskrbelo tudi za hitrejšo uresničenje našega cilja: uravnoteženost spolov v medijih in na javnih dogodkih v Sloveniji 50-50.

Po podatkih SURS je 1. januarja 2022 v Sloveniji prebivalo 1.057.695 moških in 1.049.485 žensk. Delež žensk torej znaša 49,81 %.

Naj se torej tudi za vladno mizo sliši več različnih mnenj (lahko tudi nasprotnih), naj zavlada timski duh in politika, ki bo zares v službi ljudi.

Mateja Malnar Štembal