Mateja Malnar Štembal o ženskah, ki ne dajo miru - ONA VE - 380482028 344357624685242 7455196486050188067 n 1
Podpredsednica Združenja ONA VE je v rubriki Gostujoče pero na siol.net zapisala, da zagovarja prepričanje, da se moramo o širših družbenih temah večkrat pogovarjati zelo široko. Moški in ženske. Vsi spoli. Ne vsak v svojem mehurčku. Vsakemu posebej ne more uspeti.

Piše, da še vedno ne razume, zakaj v javnem prostoru, medijih, na javnih dogodkih še vedno en ženski glas preglasijo trije ali štirje moški. In sklene: zato ker se nam ne da. Ker se prevečkrat počne tako, kot se je delalo.

“Ma daj že mir s temi ženskami!”

Na določenih področjih nikoli ne bomo 50 : 50, ker imamo drugače “ožičene” možgane, na katere poleg hormonov, genov in živčnih povezav vpliva tudi okolje. A zakaj bi kar pristajali na to, da je zdaj pa vendarle preveč poudarjanja ženskega spola, da s tem ravnamo ravno nasprotno in diskriminiramo moški spol …

Oprostite – za polovico prebivalstva gre. Polovico mnenj zavestno preslišimo. Jih ne vključimo in s tem tudi iz vzgiba lagodnosti poiščemo lažjo pot.

In ta polovica naj pristaja na to, da tako pač je, in če si želi izboriti svoj glas, je preveč glasna, preveč ambiciozna, histerična?

Vključevanje žensk v več vidikov družbe in enakost spolov po moji oceni ne pomenita izgube moči za moške, temveč prinašata pravičnejšo in bolj uravnoteženo družbo, kjer imamo vsi enake možnosti in pravice.

Bi bilo na svetu več miru, če bi v (mirovna) pogajanja vključili več žensk?

Med drugim omeni, da smo ženske pogosto uspešnejše kot mirovne posrednice. Dokazano je tudi, da so države bolj nagnjene k doseganju trajnega miru po konfliktu, če k pogajalski mizi povabijo ženske. Analiza neprofitne organizacije Inclusive Security v ZDA o 182 podpisanih mirovnih sporazumih med letoma 1989 in 2011 je na primer ugotovila, da ima sporazum 35 odstotkov večjo verjetnost, da bo trajal vsaj 15 let, če so med pogajalce, posrednike in podpisnike vključene ženske.

Število žensk, vključenih v mirovne pogovore, pa je na žalost še vedno minimalno. Najnovejše poročilo Združenih narodov navaja, da je bil izmed 18 mirovnih sporazumov, sklenjenih leta 2022, le eden podpisan z vključeno predstavnico ženske skupine ali organizacije. Ženske so predstavljale le 16 odstotkov pogajalcev ali delegatov v mirovnih procesih, ki so jih vodili ali sovodili Združeni narodi. Leta 2021 jih je bilo 19 odstotkov, leta 2020 pa 23 odstotkov.

Ne pozabimo pa, da je število žensk in deklet, ki živijo na konfliktnih območjih, leta 2022 doseglo 614 milijonov, kar je 50 odstotkov več kot leta 2017.

Skrb vzbujajočim številkam ni videti konca.

Splošno znano reklo je, da je zgodovina najboljša učiteljica. Kolikokrat v zgodovini smo že, predvsem ob nepotrebnem in nečloveškem prelivanju krvi, slišali Nikoli več? Nikoli več se ne bo ponovilo.

Zelo se nagiba k razmišljanju filozofa Georgea Friedricha Wilhelma Hegla, da zgodovina ni sosledje dogodkov, zaradi česar pa se iz nje lahko dejansko ves čas učimo, saj je razumevanje zgodovinskih dogodkov ključno za razvoj posameznika in družbe.

Zato brez filozofije piše: ne imejmo miru eni pred drugimi, ampak iščimo mir in razumevanje eni z drugim.

Celoten prispevek je na voljo na povezavi.