Marta Kos: Komentar o Slovenki leta in dosežkih žensk - ONA VE -

mag. Marta Kos

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Slovenka leta 2021

Marta Kos: Komentar o Slovenki leta in dosežkih žensk - ONA VE - nika kovac

Nika Kovač

Foto: revija Jana

Dostojnosti in spoštovanja, prosim!

Slovenka leta 2021 po izboru revije Jana je postala Nika Kovač, ustanoviteljica in direktorica Inštituta 8. marec. Z največjim veseljem smo ji čestitali in zaploskali, kot tudi vsem ostalim kandidatkam: Vidi Drame Orožim, Janji Garnbret, Špeli Miroševič, Zvezdani Mlakar, Kristini Modic, Andreji Slameršek, Emiliji Stojmenovi Duh in Pravni mreži za varstvo demokracije.

Zaploskati pa ne moremo predsedniku vlade in njegovemu odzivu, ko se je obregnil v imenovanje Nike Kovač za Slovenko leta.  Nasprotno! Prisluži si grajo za nedostojno komuniciranje in omalovaževanje vseh dosedanjih kandidatk in Slovenk leta. Pustimo ob strani, da gre za mržnjo človeka do vseh, ki postavljajo pod vprašanja njegova ravnanja in ravnanja njegove vlade. Gre za dostojnost, za spoštovanje ženske, ki je na glasovanju prejela največ glasov.

Grajo si prisluži tudi poslanka iz njegov stranke Mojca Škrinjar, ki bi za Slovenko leta raje videla hrčka, revijo Jana, ki že več kot 30 let predstavlja slovenske ženske in aktualne probleme družbe, pa je označila za »eno obskurno žaltasto revijo«.

Spoštovani vsi!

Za dostojanstvo gre. In za spoštovanje. Tega je v slovenski politiki vedno manj. Namesto, da predsednik vlade kritizira, bi lahko vsak dan pohvalil koga od državljanov, mu oziroma ji čestital za dosežke.

Pri tem mu lahko pomagamo. Na primer: čestita lahko odstavljeni Tanji Gobec za vodenje oddaje Politično, Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer dela 6 izjemnih pravnic, ob prvi obletnici delovanja, pa pesnici Anji Zag Golob, ki brez honorarja kot kolumnistka nastopa na TV Slovenija in je nominirana za nagrado Evropski pesnik, dr. Emiliji Stojmenovi Duh, ker je postala prva izredna profesorica na katedri za IKT na Elektrofakulteti Univerze v Ljubljani, mag. Aniti Stojčevski, glavni izvršni direktorici SKB banke, prejemnici priznanje Artemida 2021, direktorici Cankarjevega doma Uršuli Cetinski, ker je, prvič po letu 1900, v Slovenijo pripeljala Berlinske filharmonike, novinarki Titi Martini Mayer iz Radia Slovenije in Anji Intihar iz časopisa Delo, ki delata izjemne prispevke o enakosti spolov, neumorni županji Črne na Koroškem Romani Lesjak, ki je zagotovila brezplačno opremo za otroke na tečaju smučarskega teka.

Ker tega ne dela predsednik vlade, bomo mi. Zato vas prosimo za pomoč. Sporočajte nam dosežke žensk. Bodisi svoje bodisi od prijateljic, sosed, znank, ki jih poznate. Sprašujete se, kaj so dosežki? To presojo prepuščamo vam. Zlasti nas zanimajo tisti dosežki žensk, o katerih mediji ne poročajo. Sicer – dobrodošli prav vsi predlogi.

Ja, za dosežke vas prosimo. Da bomo ponosno objavljali njihova imena in dela.

Z dostojnostjo in spoštovanjem. Za vse prebivalce Slovenije.

mag. Marta Kos

Več o Slovenki leta