Marta Kos - intervju za Domžalske novice - ONA VE - Marta Kos Dom

mag. Marta Kos

Intervju za Domžalske novice

Nekdanja veleposlanica, podjetnica in predsednica Združenja ONA VE Marta Kos za Domžalske novice: »Diplomacija naredi državo veliko ali majhno!«

Bili ste jugoslovanska in slovenska prvakinja in rekorderka v plavanju, novinarka športnega uredništva RTV Slovenija, dopisnica Deutsche Welle in kasneje dopisnica nacionalne televizije iz Nemčije. Kako bi opisali to obdobje?


Eno najlepših v mojem življenju. Ko sem končala fakulteto, študirala sem novinarstvo, se mi je zdelo, da je moj cel svet, da zdaj pa prihaja tisto ta pravo v mojem življenju. Da želim postati novinarka, sem vedela že sredi gimnazijskih let, saj me je zelo fasciniral naš lokalni, Koroški radio, kjer sem vrsto let delala honorarno. Seveda takrat še nisem vedela, da bom začela delati kot športna novinarka. 1. aprila 1989 sem začela mojo prvo službo – v športni redakciji TV Slovenija. Imela sem srečo, da so zame skrbeli najboljši mentorji – Marjan Lah je takrat bil šef športne redakcije, moj mentor za pripravništvo je bil legenda slovenskega športnega novinarstva Marko Rožman, v informativnem programu pa me je kalil tudi zelo slavni Tomaž Terček. Od njih sem se največ naučila! Ni bilo vedno enostavno, saj so bili zelo zahtevni, zlasti Tomaž Terček. A njegova strogost in doslednost sta mi pomagali, da sem televizijo še bolj vzljubila. Moje delo na radiu Deutsche Welle je bilo v izjemnih časih, za novinarko za prste oblizniti, bi rekli. V Nemčijo sem se preselila dva meseca po tem, ko je padel berlinski zid, ko se je končala skoraj 50 letna hladna vojna. Zahodna in vzhodna Nemčija sta se združili, razpadla je Sovjetska zveza, razpadla je Jugoslavija in Slovenija je prvič v svoji zgodovini postala samostojna država. Kakšni zgodovinski premiki in jaz sem bila praktično sredi njih! Še danes se mi zdi, da je bil izjemen privilegij, da sem lahko poročala o dogodkih, ki so spreminjali svet in, ki so nam, Slovencem, dali svojo državo.

Z Emilijo Stojmenovo Duh, Natašo Pirc Musar in Matejo Malnar Štembar ste junija leta 2021 ustanovile združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja ONA VE. Odkod ste dobili navdih za projekt in kako je ta stekel?

Navdih sem dobila v Švici, kjer imajo ženske v relativno konzervativni družbi težji položaj kot pri nas. A se znajo izjemno dobro organizirati in najti podpornike. Tako so se zelo angažirale za zvezne parlamentarne volitve leta 2019, pozivale ženske, da kandidirajo, pritiskale na stranke, da so dale ženske visoko na kandidatne liste in hkrati poskrbele za usposabljanje žensk. V enem od vzporednih projektov so gradile mrežo švicarskih strokovnjakinj sheknows.ch. Ko sem to videla, se mi je takoj porodila ideja: tudi Slovenija bi morala to imeti. Povezala sem se s švicarskim združenjem ženskih organizacij Alliance F, ki upravlja mrežo SHE KNOWS, dali so mi na razpolago vso znanje in podporo.

Več na Domžalskih novicah.

Pripravila: Nataša Pirc Musar