Govor predsednice ONA VE Marte Kos ob 2. obletnici združenja - ONA VE - Marta govor Vipava 2023

Marta Kos, predsednica Združenja ONA VE

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

ONA VE dela pomembne družbene projekte

Ali res drži, da ena lastovka še ne prinese pomladi?

Koliko jih mora biti, da nastopi pomlad?

In koliko strokovnjakinj se mora povezati, da prinesejo spremembe v družbi?

Spoštovani prof dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici,

spoštovana predavateljica dr. Amadea Dobovišek, Onavejka,

spoštovane vipavske vinarke in poznavalke vinarstva,

spoštovane gostje in gosti,

dragi podporniki delovanja Združenja ONA VE,

drage članice mreže ONA VE.

Glede lastovk in pomladi vam ne znam odgovoriti.

Glede strokovnjakinj pa lahko rečem, da so bile na začetku dovolj štiri. Danes pa nas je 430.

Ženska solidarnost nas je privedla do tega, da drugo obletnico našega obstoja praznujemo tukaj v Vipavi. »Kriva« za to pa je ena zgodnjih Onavejk, prof. dr. Andreja Gomboc. Andreja je redna profesorica astronomije, radovedni duh, strastna raziskovalka vesolja, zagovornica enakosti spolov, mednarodno izjemno aktivna, kolumnistka, komunikatorka znanosti, predvsem pa ženska z neumorno energijo.

Zakaj ne bi naredili enega dogodka pri nas, na Univerzi v Novi Gorici, mi je predlagala. Pa smo tukaj, draga Andreja, na naš 2. rojstni dan. Na naš drugi rojstni dan. Hvala ti. In hvala gospodu rektorju!

Želja po tem, da lahko na področju enakosti spolov skupaj veliko spremenimo, nas je 3. junija leta 2021, torej skoraj točno pred dvema letoma, povezala in ustanovile smo Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja, kratko ONA VE. Štiri smo bile takrat. Dve od nas sta prevzeli pomembne funkcije v državi, njune obveznosti so preprečile, da bi bile danes z nami. Ena, Emilija, je postala ministrica enega najpomembnejših področij za razvoj Slovenije, za digitalno transformacijo. Druga, Nataša, je postala predsednica države Republike Slovenije. Prva predsednica države v naši zgodovini.

Emilija, katere vizija je, da bo nekoč postala predsednica FIFA-e, rada citira slavnega Peleja, ki je nekoč rekel, da nobena posameznica ne bo zmagala sama, predsednica RS, dr. Nataša Pirc Musar, pa nam je poslala naslednjo čestitko:

“Združenje ONA VE je v dveh letih pokazalo in dokazalo, da tudi v Sloveniji ženske znamo in zmoremo z argumenti opozarjati na spolno neenakost. Izkazalo se je tudi, da je takšno združenje še kako potrebno tudi pri nas. Lahko smo ponosne na prehojeno pot, a vem, da se zavedamo, da nam dela nikoli ne bo zmanjkalo. Vedno bo treba v družbi opozarjati, da lahko ženske veliko prispevamo k razvoju družbe in da bi bila vsaka država, vsaka družba zelo nespametna, če bi zanemarjala polovico svojega človeškega potenciala.  Računajte na mojo pomoč tudi v prihodnje. Da bomo skupaj gradile pot do večje enakosti spolov.

Vse najboljše za drugi rojstni dan, ONA VE. Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Ker sta dve ustanoviteljici zelo zasedeni s svojo službo, smo okrepile operativno ekipo. Poleg Mateje, naše podpredsednice in vodje komuniciranja, sta z nami še izr. prof. dr. Hojka Gregorič Kumperščak, vodja Enote za otroško in mladostniško psihiatrijo v UKC Maribor, predstojnica Katedre za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru,…in Nina Gaspari, ustvarjalka vsebin in urednica najbolj poslušanega podjetniškega podcasta pri nas – Lovim ravnotežje, komunikatorka in kolumnistka.

Dve leti, odkar obstajamo, sta malo časa, a v njih se da veliko narediti.

Vsi dogodki, ki jih organiziramo, in teh je vedno več, so sestavljeni iz dveh glavnih delov: izobraževanja, delitev znanja med nami in druženja. Tako bo tudi danes. Lepilo za vse, kar počenjamo, pa je solidarnost, ženska solidarnost. Predvsem v tem, da si pomagamo, se vzpodbujamo in da si rečemo: v tem sem pa res dobra!

Tako je na naši mreži danes 430 strokovnjakinj. Vse so pripravljene nastopati v medijih in na javnih dogodkih. Vse želijo s svojim znanjem prispevati k boljšemu razumevanju aktualnega dogajanja doma in v svetu.

Pomembno je, da se v družbi sliši glas žensk, da nam dogajanja po svetu in doma ne bodo razlagali pretežno moški…skozi svoje poglede in svoja očala. Za to gre!

Pomembno je, da v razpravah sodelujejo tako moški kot ženske, in sicer iz več razlogov. Upoštevajo se različne perspektive. Vključevanje vseh spolov pomaga preprečevati pristranskost in zagotavlja, da se upošteva širši razpon stališč in idej. Če so za mizo prisotni različni glasovi, je večja možnost, da se pristranskosti prepoznajo in odpravijo, in da pridemo do bolj pravičnih odločitev. Premagujemo spolne predsodke, še posebej na področju novih tehnologij. Na primer: na področju umetne inteligence tradicionalno prevladujejo moški. Vključevanje žensk v razprave o umetni inteligenci pomaga odpraviti neravnovesje med spoloma na tem področju, spodbuja enake možnosti za ženske in več mladih žensk spodbuja k poklicni poti na področju umetne inteligence in sorodnih področjih.

Osnova našega dela je opazovanje, preštevanje, so statistike. Ko je bil spomladi teden umetne inteligence, smo opazile, da so o njej v medijih pri nas govorili zgolj moški. Pa smo na pobudo Onavejke dr. Jane Javornik in z odzivom na družbenih omrežjih v nekaj dneh sestavile seznam strokovnjakinj za UI, nekatere med njimi so uspešne tudi mednarodno.

Spremljamo zastopanost žensk v različnih televizijskih in radijskih oddajah, tudi na javnih dogodkih. Tako vemo, da še vedno obstajajo razprave, ki jih imenujemo maneli, torej paneli brez ene same ženske. Enega smo odkrile sredi maja, na to opozorile, in bile deležne hudega napada, da, navajam, »delamo dramo iz takšnih stvari, da stremimo k napadalnosti in zaničevalnosti dela posameznikov«.

Rekli so nam tudi, naj se ne osredotočamo na statistike, da te niso pomembne.

Ne bi se mogli bolj motiti.

Ko namreč govorimo o neenakopravni zastopanosti spolov v medijh in na javnih dogodkih, ne govorimo o naših občutkih, govorimo o dejstvih.

Ker vemo, da je pravo ukrepanje možno le, ko poznamo dejstva. Zato štejemo in preštevamo. Mnogokrat nam verjamejo šele takrat, ko postrežemo s konkretnimi številkami.

Če ne bi štele, v Sloveniji ne bi vedeli, da so bile med prejemniki Prešernovih nagrad za življenjsko delo doslej le 3 ženske, kar je zgolj 4,7 %. Od tega je nagrado dvakrat prejela Mira Mihelič, edina nagrajenka za njo je bila Svetlana Makarovič.

Če ne bi štele, ne bi vedeli, da so nagrado Kresnik (podeljuje jo časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta) doslej podelili le štirim ženskam in 29-im moškim.

Če ne bi štele, ne bi vedeli, da je bilo v oddaji nacionalne TV »Intervju« lani le 12,5 % gostij. Torej 7x več moških gostov.

Če ne bi štele, ne bi vedeli, da je bilo v oddajo nacionalne TV Slovenija Arena letos od skupaj 20 oddaj 9 takšnih, kjer ni bilo niti ene gostje in da je večino oddaj brez žensk vodil Igor Pirkovič.

Zato zdaj, ko poznamo dejstva, ukrepamo…tako, da smo se, ob počastitvi druge obletnice ONA VE, lotile pomembnega družbenega projekta.

V ONA VE menimo, da je nujno, da poskrbimo za večji delež prejemnic najvišjih državnih odlikovanj, zato smo predsednici Republike Slovenije, dr. Nataši Pirc Musar, poslali pomembno pobudo.

Če ne bi štele, namreč v Sloveniji ne bi vedeli,  da je bilo od leta 1992 do konca leta 2022 med prejemniki najvišjih državnih odlikovanj le 12,6 % žensk.

To pomeni, da je bilo sedemkrat več prejemnikov kot prejemnic. Ta statistika ne odraža dejanskega pomena prispevka žensk k blaginji Slovenije na številnih področjih v zadnjih tridesetih letih.

Zato smo predsednici poslali pobudo za uravnoteženo podeljevanje državnih odlikovanj, da bo 50 % prejemnic in 50 % prejemnikov.

Pri predlogu se zgledujemo po nekaterih drugih evropskih državah, kjer so že uvedli ukrepe za večjo zastopanost žensk med prejemniki državnih odlikovanj. Francoski predsednik Emmanuel Macron je postavil enakost spolov v središče svojega dela in uspel doseči uravnoteženo razmerje med prejemnicami in prejemniki državnih odlikovanj v Franciji (50-50). Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je uvedel kvote in se odločil, da bo vsaj 40 % odlikovanj podelil ženskam. (8mm)

V ONA VE menimo, da bo večje uravnoteženje med prejemnicami in prejemniki državnih odlikovanj prispevalo k spodbujanju enakosti med spoloma ter pomagalo odpravljati neenakosti. Prav tako bo omogočilo realnejši prikaz dosežkov v naši družbi ter bo spodbudilo predstavnikle vseh spolov, da se zavzamejo za visoke dosežke in s tem prispevajo k blaginji naše družbe.

V ONA VE smo ustanovili  posebno Komisijo za večji delež prejemnic pomembnih nagrad v Sloveniji in v svetu. Tako že sestavljamo seznam najpomembnejših nagrad, ki se podeljujejo v Sloveniji, in preverjamo, kolikšen je delež prejemnic ter kdo so. Naš cilj je pregledati merila za podelitev nagrad ter zagotoviti, da so ta sodobna, vključujoča ter priznavajo  različne dosežke.

Pripravile smo akcijski načrt iz devetih točk, da se bo delež prejemnic državnih odlikovanj povečal. Ena od njih je, da bomo širile mrežo za nominacije. Spodbujale bomo posameznike in organizacije, da aktivno predlagajo zaslužne ženske za nagrade. Kajti število prejemnic ni odvisno le od predsednice – ona dobi kandidate na mizo. Predlagamo pa jih mi. Zato moj poziv vsem nam: dajmo iskati uspešne ženske in jih predlagati za odlikovanja: ti, jaz, mi vsi! Zato temu pravim pomemben družbeni projekt!

V roku enega meseca se bomo lotili še enega. Pisali bomo vsem županom in županjam, da nam sporočijo, koliko ulic pri njih je poimenovanih po ženskah in koliko spomenikov, posvečenim ženskam, imajo v svojih občinah. Najprej bomo pridobili dejstva, da drži…in potem ukrepali.

Verjamem, da lahko skupaj ustvarimo družbo, ki spodbuja enakost spolov ter priznava dosežke žensk na vseh področjih.

Prepričana sem, da nam bo uspelo. Ne bo se zgodilo čez noč in tega ne zmoremo ženske same.

Draga Andreja, ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti lansko leto sem imela s teboj kratek intervju in ti postavila tole vprašanje: Zakaj je naravni tok stvari takšen, da so vedno v prednosti moški (več jih je na vodilnih položajih, v povprečju imajo višje plače, več jih nastopa v medijih, …)?

Pa si odgovorila in s tem zaključujem:

»To, da so skoraj vedno v prednosti moški, ni naravni tok, ampak zgodovinsko-družbeni pojav, ostanek patriarhalne družbe. To ni zapisano nikjer v zakonih narave, ne v atomih, molekulah, genih, možganih, sposobnostih… Ženske se lahko bolj povežemo, sodelujemo in se medsebojno podpiramo. Podobno kot moški uporabljajo svoje mreže že tisočletja. Ko bo bolje za ženske, bo bolje za celotno družbo. Tudi zato bi morali biti moški naši zavezniki.«

Zato še posebej ploskam vsem moškim, ki ste prišli na naš dogodek. Verjamemo, da nas podpirate.

Vse najboljše, draga ONA VE, za 2. rojstni dan!

Vse najboljše vsem nam, ki delamo v dobro celotne slovenske družbe!