Dr. Danilo Türk - prvi gost javnega pogovora Združenja ONA VE - ONA VE - IMG 2643

dr. Danilo Türk in Marta Kos

Pogovorni večer ONA VE

Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli

In v ONA VE zagotovo ne bomo pozabili svojega prvega javnega pogovora. Ker govorimo, da brez sodelovanja moških ženske ne bomo dosegle enakosti, smo nanj kot osrednjega gosta povabili moškega.

Moškega, ki veliko ve. In moškega, ki je že vse svoje poklicno življenje zagovornik enakosti žensk.

Na naš prvi javni pogovor smo povabili nekdanjega predsednika Republike Slovenije v letih 2007 do 2012. Dr. Danilo Türk je trenutno tudi predsednik Madridskega kluba, mednarodne organizacije bivših, demokratično izvoljenih predsednikov držav in vlad.

In ravno Madrid povezuje dr. Türka z ženskami, saj je namreč tudi ustanovni in zaslužni član Društva žensk v pravnih poklicih v Španiji.

Dr. Türk je tudi zagovornik uravnotežene zastopanosti žensk na najvišjih položajih, tako da so se članice Združenja ONA VE, gostje našega prvega srečanja, močno strinjale z njegovo oceno, da imamo v Sloveniji dovolj kompetentnih žensk in strokovnjakinj, da bi lahko prihodnja slovenska vlada imela veliko večje število ministric kot dosedanje.

V šali je tudi dejal, da na tokratnih predsedniških volitvah ne bo kandidiral, da pa bi bil zadovoljen, če bi Slovenija dobila žensko predsednico.

V iskrivi razpravi je dr. Türk zelo dobro izpostavil, da enakost ni sindikalno žensko vprašanje, temveč gre za splošno družbeno vprašanje žensk in moških. V luči mednarodnih odnosov je omenil kar nekaj žensk, ki so odigrale vidno vlogo bodisi v mednarodnih pobudah bodisi mirovnih in pogajalskih procesih, od Madeleine Albright, Angele Merkel, Ursule von der Leyen do Helge Schmid, Victorie Nuland in Heidi Tagliavini.

Velik del pogovora smo namenili razmeram v Ukrajini. Dr. Danilo Türk je nanizal kar nekaj zgodovinskih dejstev, ki so pripeljali do takega poteka dogodkov in ocenil, da na zgodovino ne smemo gledati kot na posamezne dogodke, temveč je treba spremljati njihov tok.

Opozoril je na nepotrebnost grozot, ki jih prinaša vojna ter na pojem tragičnega paradoksa varnosti, ki se zgodi, ko družba, ki teži k povečanju svoje varnosti, pri tem ogrozi nekoga drugega.

Nekdanji predsednik RS je tudi opozoril, da 21. stoletje ni nič boljše ali pa manj kruto od prejšnjih in da je zmotno misliti, da nikoli več ne bomo priča vojnam.

Človeška narava se namreč ne spreminja tako hitro, zato je tudi ocenil, da bomo kmalu spet priča močnejši ločnici med vzhodom in zahodom in da bo tudi EU morala prevzeti bolj kreativno vlogo v globalnih odnosih in gradnji sistema evropske varnosti in sodelovanja.

Tokratni dogodek je vodila mag. Marta Kos, ustanoviteljica Združenja ONA VE, v prihodnjih mesecih pa pripravljamo še nekaj dogodkov. In kot je v uvodu včerajšnjega dogodka povedala soustanoviteljica Združenja dr. Nataša Pirc Musar, bo eden od njih zagotovo tudi na temo javnega nastopanja.

Spremljajte nas nas na www.onave.si, na naših družbenih omrežjih, lahko pa ste tudi prvi, ki izveste za novice.

Kako?

Tako da se naročite na naše mesečne e-novice. Vnosno polje za prijavo najdete na dnu naše spletne strani www.onave.si.

Pripravila Mateja Malnar Štembal.