Matevž Cimermančič - prav je, da vam odgovorimo - ONA VE - odgovor studentu

Naš odgovor

Na naši Facebook strani smo pred dnevi objavili grajo na račun okrogle mize v Ljubljani, na kateri so nastopili štirje strokovnjaki in nobena strokovnjakinja.

Besedilo objave je bilo takšno:

»Nismo zadovoljne. Ker grajamo, ko bi dosti raje pohvalile.

Danes grajamo organizatorje okrogle mize z naslovom »Sodobne tehnologije: izzivi in priložnosti za prihodnost«, ki je bila včeraj, 9. maja 2023 v Cankarjevem domu v Ljubljani. To je Študentski svet Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Kako je možno, da se o tako pomembni temi pogovarjajo samo moški, torej je bil manel, panel brez ene same ženske? Pa čeprav so sodelovali dobri strokovnjaki: mar res ni v Sloveniji niti ene primerne ženske, ki bi se lahko kompetentno pogovarjala o tej zanimivi temi?!

Spoštovani Študentski svet: na spletni mreži onave.si najdete veliko strokovnjakinj. Poglejte tja, je vredno!”

Organizatorji, v njihovem imenu gospod Davorin Cimermančič, so na nas sprožili val kritik, nam očitali »sovražni govor, podpihovanje nasilja, da delamo dramo iz takšnih stvari, da stremimo k napadalnosti in zaničevalnosti dela posameznikov, da neposredno in povsem brez razloga javno kažemo s prstom na mlade, da ne opravljamo svojega poslanstva in sejemo zlohotno nestrpnost, da blatimo njihovo delo« – vse to so izrazi, ki jih je gospod Cimermančič uporabil v svojih odzivih.

Gospod Cimermančič v odzivu tudi piše, da se ne čutijo dolžne, da bi se, navajam »morali komurkoli javno opravičevati…zakaj nam zaradi takšnih in drugačnih omejitev našega delovanja tokrat ni uspelo privabiti tudi ženske predstavnice«.

Naše mnenje je drugačno. Mislim, da bi bilo dobro, da poveste, zakaj ste povabili le moške, da bomo lažje razumele. Odkar obstajamo kot ONA VE, se zavedamo, da imajo organizatorji dogodkov in novinarji velikokrat težave pridobiti strokovnjakinjo. Zato jim, vam želimo pomagati. Prav zato pa smo oblikovale mrežo strokovnjakinj, ki jih najdete na onave.si. Na področju »digitalizacija in IT«, s katerega ste organizirali okroglo mizo, jih imamo 64.

Ne, gospod Cimermančič, ne bomo sledile vašemu nasvetu in nehale pregledovati statistike. Dejstva so pomembna, zato štejemo in preštevamo. Delež gostij v Odmevih in v 24ur zvečer, deleže prejemnic pomembnih kulturnih in umetniških nagrad in deleže prejemnic najvišjih državnih odlikovanj. Mnogokrat nam verjamemo šele takrat, ko postrežemo s konkretnimi številkami. Če ne bi štele, Slovenija ne bi nikoli izvedela, da je bilo doslej med prejemniki  najvišjih državnih odlikovanj do konca leta 2021 le 11.7 % žensk. Če ne bi štele, v Sloveniji ne bi vedeli, da so bile med prejemniki Prešernovih nagrad za življenjsko delo doslej le 3 ženske, kar je zgolj 4,7 %. Če ne bi štele, ne vi vedeli, da je bilo v oddaj nacionalne TV »Intervju« lani le 12,5 % gostij. In še več podatkov je v naših arhivih.

Zavedamo se, da je preštevanje prvi in najlažji korak. Zato je naša odgovornost, da pozivamo in delamo tudi dejanske spremembe v družbi. Danes in zdaj. Da ne čakamo na jutri in zapademo v naravnanost »saj se bodo stvari spremenile same od sebe«. Ne bodo se.

In ko štejemo in preštevamo, pohvalimo in grajamo. Z namenom, da se bo stanje izboljšalo. Da bomo vsi skupaj prispevali k enakosti spolov na vseh področjih življenja naše družbe. Razumemo, da komu naše graje in kritike niso všeč kot tudi, da bolijo. A menimo, da so minili časi, ko smo slabe stvari v naši družbi pometali pod preprogo, tam pa so se nabirale in nažirale naše temelje. Če stvar ni dobra, se o njej pogovorimo. Skupaj poglejmo, kaj lahko naredimo, da bodo razmere v družbi boljše za vse.

Da, gospod Cimermančič, prav imate: še naprej bomo navdihovale ženske, tudi mlade, da si bodo upale večkrat nastopati v medijih in na javnih dogodkih in da bomo vsi skupaj, vsi spoli, razbijali spolne stereotipe. Ne le z besedami, ampak tudi z dejanji. Če napišete, da ste za enakost spolov, je to lepo, ni pa dovolj. Dobro bo, ko bomo za enakost spolov vsi skupaj, tudi mladi inženirji in inženirke strojništva, naredili še bistveno več. Tudi na način, da si prizadevamo, da v Sloveniji nikoli več ne bo okrogle mize in dogodka, kjer bi nastopali samo moški.

Še posebej na področjih, kjer tradicionalno prevladujejo moški, kot sta, na primer, digitalizacija in umetna inteligenca. Zakaj?

Moški in ženske imajo pogosto različne življenjske izkušnje, družbene vloge in poglede, kar lahko v razpravah o UI prinese dragocen vpogled. Vključevanje obeh spolov pomaga preprečevati pristranskost in zagotavlja, da se upošteva širši razpon stališč in idej, kar vodi k bolj zaokroženim in vključujočim sistemom UI. Vključevanje žensk v razprave o umetni inteligenci pomaga odpraviti neravnovesje med spoloma na tem področju, spodbuja enake možnosti za ženske in več mladih žensk spodbuja k poklicni poti na področju umetne inteligence in sorodnih področjih. Na splošno je vključevanje moških in žensk v razprave o UI bistveno za oblikovanje pravičnih, vključujočih in etično neoporečnih sistemov UI, ki koristijo celotni družbi.

Spoštovani gospod Cimermančič, vam, Študentskemu svetu Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in vsem študentkam in študentom vaše fakultete želimo vse dobro in se veselimo sodelovanja z vami v prihodnosti.