Ponosne smo na projekt, na idejo, ki jo je Marta prinesla iz Švice, in presrečne, da je v mrežo vpisanih že več kot 100 strokovnjakinj. Cilj, da nas bo do konca leta 200, morda ni neuresničljiv. Odziv je odličen.

Spletno stran še dodelujemo in pilimo podrobnosti, da bo res funkcionalna, a mora biti tudi lepa, se strinjate:).

Naša razmišljanja.

zdruzenje-ona_ve-ustanoviteljice

mag. Marta Kos, predsednica Združenja ONAVE

“Vedno imam tak občutek, da ničesar ne znam, in vendar študiram že vse življenje in mnogo premišljujem,” je nekoč rekla znana slovenska arhitektka Gizela Šuklje. Zagotovo je katero od nas tudi že kdaj preganjal podoben občutek. Kljub izjemnemu znanju, ki ga imamo ženske. Še nedolgo tega ženske v nekaterih evropskih državah niso smele delati ali odpreti bančnega računa brez dovoljenja mož. Danes lahko delamo vse, kar delajo moški. Le v medijih in na javnih prireditvah nas nastopa bistveno manj. Da, priznam, včasih smo zato krive same. A ne vedno. Da bomo bolj opažene, da bomo znanje, ki ga imamo, lažje delile z drugimi, da se bodo slišala naša mnenja o dogajanju v družbi in da se bomo medsebojno opogumljale in vzpodbujale – za to je svet ugledala naša mreža ONA VE!

Mateja Malnar Štembal, podpredsednica Zduženja

Ženske prevečkrat mislimo, da ne vemo dovolj ali pa da ne znamo dovolj dobro nastopati v javnosti. Včasih nas je celo kar malo strah potrditi, da smo strokovnjakinje za določeno področje. S pomembnim družbenim projektom ONA VE sicer rešujemo težavo iskanja kompetentnih sogovornic, toda hkrati tudi odpiramo mrežo sodelovanja, medsebojnega podpiranja in promocije znanja. Strokovno mnenje nima spola, nima starosti, zahteva pa kompetence. In te so tudi ženskega spola.

dr. Emilija Stojmenova Duh, ustanovna članica

Ženske v tehniki in znanosti smo v Sloveniji bolj izjeme kot pravilo. Pa vendarle, precej nas je. In ne samo to, smo tudi uspešne in mednarodno odmevne na področjih, ki jih pokrivamo. Ne glede na to se preveč pogosto dogaja, da smo spregledane. Tako v medijih kot tudi na strokovnih dogodkih. Tudi, ko nas vključijo, ni redkost, da nam dodelijo vlogo moderatorke in ne enakovredne razpravljalke. Ko opozarjamo na to, pogosto dobimo odgovor, da strokovnjakinj za določena področja ni. Ker želimo pokazati, da to ni tako, smo ustanovile mrežo ONA VE. Da vsem dokažemo, da smo! Da obstajamo, da znamo in je škoda ne izkoristiti ves potencial, ki ga v Sloveniji imamo.

dr. Nataša Pirc Musar, ustanovna članica

Ona ve je projekt, v katerega resnično verjamem, da bo uspešen. Doseči želimo, da prav nobena medijska hiša ali organizator ne bo več mogel reči : “Strokovnjakinje nismo našli.” Ni prav, da v Sloveniji v medijih in na dogodkih še vedno prevladujejo strokovnjaki. Združenje ONA VE je prepričano, da čisto na vsakem področju obstajamo tudi dame, ki znamo, imamo znanje in smo ga pripravljene deliti z javnostmi. Mreža na preprost način omogoča, da se strokovnjakinjo najde in da bo tako sestava razprav bolj spolno uravnotežena. Ženske ne potrebujemo prednosti, želimo samo enakost.