8. marec - o uspešnih ženskah - ONA VE - b384816

Marta Kos, predsednica ONA VE

Švedski veleposlanik, nemška veleposlanica in predstavnica Evropske komisije v Ljubljani

8. marec - o uspešnih ženskah - ONA VE - b245471

Profesorica Margreth Lünenborg

8. marec - o uspešnih ženskah - ONA VE - b177329

Udeleženke okrogle mize

8. marec - o uspešnih ženskah - ONA VE - b742723

Polna dvorana

Ali so (uspešne) ženske v medijih kaj slabše zastopane od moških kolegov?

So. Na visokih položajih v politiki, gospodarstvu in drugih področjih je vse več žensk, a medijsko prikazovanje realnosti temu ne sledi.
To je osrednja ugotovitev našega dogodka, ki smo ga v sodelovanju z nemškim in švedskim veleposlaništvom ter Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji organizirali 8. marca 2023 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Profesorica na Inštitutu za medijske in komunikacijske študije na Freie Universität Berlin Margreth Lünenborg, uvodna predavateljica našega dogodka Uspešne ženske in njihova zastopanost v medijih, je povedala, da raziskave kažejo, da je v medijih med osebami na najvišjih položajih v politiki, gospodarstvu in znanosti prikazanih le 17 % žensk. Najbolj zastopane so med temi ženske na političnih položajih, in sicer jih je 20 odstotkov, le 4 odstotke pa jih med tistimi na visokih funkcijah v gospodarstvu.

Ali se prej ocenjuje njihov videz kot pa, kaj povedo?

Še vedno. In na žalost tudi z veliko mero seksizma, z odkritim sovražnim govorom, na kar so opozorile vse govorke okrogle mize predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, zunanja ministrica Tanja Fajon, profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Milica Antić Gaber in direktorica Inštitut 8. marec Nika Kovač.

Ali imamo v Sloveniji mediji, ki bi si zadal za cilj spolno uravnoteženost gostov, torej enako število moških in žensk?

Še ne. En ženski glas preglasijo štirje moški. V zadnjem letu ali dveh morda le še trije. Uravnotežena zastopanost spolov v javnosti pa je bistvena za delovanje demokracije.

To so tri glavne ugotovitve našega dogodka.

Kaj lahko naredimo?

Mediji lahko dosledno in sistemsko upoštevajo uravnotežen izbor strokovnjakov in nasploh pojavnosti žensk in moških v medijih. Zato je tu ONA VE – na naši platformi je že več kot 400 strokovnjakinj, tako da je že res težko reči, da jih je treba iskati z lučjo pri belem dnevu.

Predvsem pa ne smemo biti tiho. Kot družba. Tu ne gre za spol. Ne gre za izključevanje enega proti drugemu. Ženske potrebujemo sodelovanje moških. Eden takih je tudi evropskih komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je v svojem kratkem nagovoru omenil opazen napredek, a je po njegovih besedah za doseganje popolne enakosti spolov pred nami še dolga pot.

Vsi pa moramo poskrbeti, da opazke o videzu postanejo preteklost, da ne bodo ostale neodgovorjene očitne besedne in drugačne gonje proti ženskam, ki si upajo povedati svoje stališče, in da podpremo projekte, akcije in kampanje, ki bodo poskrbele, da bodo odgovori na prva tri vprašanja drugačni.
Hvala več kot 200 prijavljenim na dogodek in opravičilo vsem, ki ste ostali pred vrati. Nauk: naslednje leto potrebujemo večjo dvorano.

In še povezava na medijsko objavo.