1. rojstni dan ONA VE - ONA VE - obletnica onave

1. rojstni dan ONA VE

Vse najboljše

Vse najboljše, draga ONA VE, za 1. rojstni dan!

Kaj vse se lahko zgodi v enem letu? Dojenček zrase za okoli 24 cm in potroji telesno težo. Če bi vsak vikend v letu prehodili 20 km, se bi jih v enem letu nabralo 1.040 km, kar je pot od Ljubljane do Berlina. Če bi vsak dan pojedli en piškot, težak 13 gramov, bi jih v enem letu pojedli skoraj 5 kilogramov!

Ko pa je eno leto stara ONA VE, ima na mreži 270 strokovnjakinj, za seboj 3 večje dogodke, in veliko sledilcev na socialnih omrežjih: 2.100 na Facebooku, 2.265 na LinkedInu in 1.105 na Twitterju.

In vedno več novinarjev, medijskih hiš in organizatorjev dogodkov, ki najdejo strokovnjakinje prav na naši mreži.

Ko smo lani merili delež žensk v medijih, smo s pomočjo našega partnerja Kliping d.o.o. prišli do podatka, da je bilo žensk 24 % in moških 76 %. Od januarja 2022 merimo na mesečni ravni z izpopolnjeno metodologijo in upoštevamo več medijev, zato smo pozorni pri interpretaciji podatkov. A vseeno vriskamo od veselja: delež žensk v medijih je bil januarja 35 %, februarja

36 %, marca 34 %, ter aprila in maja 36 %! Podatke lahko tekoče spremljate na naši spletni strani prav vsi – pridite, vredno jih je pogledati.

Tako lahko za mesec maj vidimo, da je imela največji delež sogovornic TV Slovenija 1 – 32,46 %, sledijo ji Planet TV – 17,84 % in časopis Delo s 5,26 %.

Rezultati štejejo, drži. A niso pomembne zgolj številke. Pomembno je to, da večji delež žensk v medijih pomeni večjo enakost spolov, od katere ima koristi celotna družba. Tudi zaradi rekordnih deležev žensk v novem državnem zboru in v novi vladi je tako!

Vesele smo, da smo postale organizacija, o kateri se govori, se nas citira in deli naše objave po družbenih omrežjih. A tega ne bi bilo brez vas, spoštovana naše članice. Zato se vam zahvaljujemo in vam ploskamo. Me smo tiste, ki smo se pripravljene angažirati in izpostavljati v medijih. Me smo tiste, ki smo pripravljene deliti svoje znanje z drugimi ženskami. In me smo tiste, ki sem medsebojno vzpodbujamo in in motiviramo!

Razen redkih izjem nas podpirajo tudi moški. Nekateri nam pravijo, naj se vrnemo za štedilnik. Tem sporočamo, da gremo tja, če to želimo. Nekateri nam pravijo, da nismo prave ženske, če nimamo otrok. Tem sporočamo: pa jih imejte vi! Nekateri nam pravijo, da nam družbeno angažiranje odžira čas, ki ga bi lahko preživele z družino. Tem sporočamo: pa preživite več časa z družino vi!

Le s skupnimi močmi, tako moških kot žensk, nam bo uspelo povečati enakost spolov. Zato korakajmo skupaj, se pogovarjajmo o družbeno pomembnih temah. In predvsem – poskušajmo se razumeti, pa čeprav imamo kdaj nasprotujoča mnenja.

Z ONA VE imamo še velike načrte. Radi bi povečali delež žensk, ki prejmemo najvišja državna odlikovanja, ki jih podeljuje predsednik države (od leta 1992 je prejemnic le 11, 3 %!). Če je to razmerje v Franciji 50 % – 50 %, zmoremo tudi mi!

Radi bi dosegli, da bi se državne institucije, zasebna podjetja in nevladne organizacije zavezale, da bo na dogodkih, ki jih organizirajo ali (so)financirajo, najmanj 50 % žensk. Če zmorejo to Nemci, zmoremo tudi mi!

Zato: ostanimo povezani in gradimo na tem, kar smo dosegli v prvem letu obstoja ONA VE.

Marta Kos

idejna mama in predsednica Združenja ONA VE