Vroče športno poletje - ONA VE - thumbnail 3

Podpredsednica Združenja ONA VE Mateja Malnar Štembal v uvodniku za junijske Novice ONA VE piše o navijanju, ženskemu športu in o tem, da se ženske danes lahko same odločimo ali bomo samo ploskale ali pa tudi tekmovale. 

Evropsko nogometno prvenstvo. Olimpijske igre. Tour de France. Še mnogo drugih manjših tekmovanj.

Moški naj tekmujejo, ženske naj ploskajo.

Tako nekako si je nekoč predstavljal Pierre de Coubertin, dobrohotni oče modernih olimpijskih iger, ki je bil na začetku oster nasprotnik ženskega športnega udejstvovanja – zdelo se mu je neestetsko, nezanimivo, nepraktično, nepotrebno. Ženske naj bi samo ploskale za nagrado. Pozneje je sicer začel prepoznavati pomembnost in vrednost žensk v športu ter si je prizadeval za njihovo večjo udeležbo na olimpijskih igrah.

Prvič so športnice uradno nastopile na olimpijskih igrah leta 1900 v Parizu (tenis, golf, jadranje, kolesarstvo, športno plezanje in še nekateri drugi). Slovenske športnice še veliko pozneje – leta 1936 v Berlinu.

Letošnje olimpijske igre v Parizu pa so se zapisale v zgodovino že pred uradnim začetkom. Na njih bo namreč prvič tekmovalo enako število športnic in športnikov. Doseženo bo ustrezno ravnovesje po spolu.

10.500. 5250 žensk in 5250 moških.

#TeamSlovenia bo zastopalo 80-100 športnic in športnikov v 15 panogah. Zaenkrat je kvalificiranih 67.

Rast ženskega športa na svetovni ravni je izjemna. Privablja vedno večje število gledalcev, zato raste tudi medijsko zanimanje zanj, vrednost oglaševalskega kolača.

V zadnjem desetletju se je gledanost ženskih športov znatno povečala.

Finale svetovnega prvenstva v nogometu za ženske leta 2019 je pritegnilo več kot 1,12 milijarde gledalcev po vsem svetu.

V sezoni 2021-2022 je WNBA (ženska košarkarska liga) zabeležila 50-odstotno povečanje gledanosti na nacionalni ravni. Košarkarski megatalent Caitlin Clark je bila aprila po pričakovanjih izbrana prva na naboru severnoameriške lige WNBA in je to sezono v povprečju dosegala 31,6 točke na tekmo.

Angleška ženska superliga (WSL) je zabeležila 285-odstotno povečanje števila gledalcev med sezono 2021-2022.

Pred kratkim me je prijetno presenetila novica, da so danski nogometaši zavrnili višje plačilo zaradi solidarnosti z danskimi nogometašicami. Želijo si, da bi bila sredstva enakopravno razdeljena med moške in ženske ekipe in to je bilo tudi sporočilo o pomenu pravičnosti in enakosti spolov v športu.

Tako kot v znanosti in drugih dejavnostih, ki so bile še ne tako dolgo nazaj rezervirane za moške, si je treba za udejstvovanje deklet in žensk v športu prizadevati tudi zaradi dviga ravni samozavesti in samospoštovanja.

Študije kažejo, da dekleta, ki se ukvarjajo s športom, za 20 % manj verjetno trpijo za depresijo kot njihove vrstnice, ki se ne ukvarjajo s športom. Prav tako imajo za 30 % večjo pozitivno samopodobo.  Kar nekaj razlogov za ustrezne spodbude.

Menim, da smo lahko zadovoljne, da živimo v času, ko se same odločimo, komu bomo ploskale ali navijale, ali pa bomo tudi tekmovale. Same se odločimo, kdo nas navdihuje.

Ko pišem ta uvodnik, sem v Dallasu. Ker navijam za Luko Dončića. Ker mi predstavlja vzor trdega dela, predanosti in neomajne volje.

Želim vam lepo in sproščeno poletje. Navijajmo za naše. Športnice in športnike. Za vse, ki nas navdihujejo.

V ONA VE bomo športne navdihe v športnem duhu ponesle v aktivno jesen.

“Menim, da smo lahko zadovoljne, da živimo v času, ko se same odločimo, komu bomo ploskale ali navijale, ali pa bomo tudi tekmovale. Same se odločimo, kdo nas navdihuje.”

Mateja Malnar Štembal