Odstotki morajo gor! - ONA VE - 81 scaled

Predsednica Združenja ONA VE, mag. Marta Kos, se je v uvodniku za januarske Novice ONA VE dotaknila naše raziskave o reprezentaciji spolov v slovenskih medijih in napovedala naš osrednji dogodek ob mednarodnem dnevu žensk. Na katerem pa bomo glavno besedo dali moškim. 

Sredi januarja sem bila na podelitvi naslova Inženirka leta. Krasno je bilo, ko je na odru sedelo deset izjemnih strokovnjakinj, inženirk. Z veseljem smo zaploskali zmagovalki Ljupki Vrtevi, magistrici in inženirki strojništva.

A misel, ki me je spremljala ta večer in še nekaj naslednjih dni, je bila: projekt inženirka leta bo dosegel svoj cilj, ko takšne prireditve ne bodo več potrebne. Ko nam ne bo treba več posebej opozarjati, da nekaj ni predvsem moško področje, da inženirstvo niso le ONI, ampak tudi ONE. 

In podobna misel me preganja po tem, ko smo nekaj dni kasneje javno predstavili prvo znanstveno raziskavo o reprezentaciji spolov v medijih v Sloveniji. Namreč, dokler bo gostov v slovenskih medijih trikrat več kot gostij, dokler bodo mediji in novinarji po avtomatizmu več vabili moške kot ženske, takšne raziskave nujno potrebujemo. Zakaj? Prvič, da ne govorimo na pamet in drugič, da opozarjamo. Opozarjamo, da se tradicionalni in patriarhalni vzorci v družbi na vseh področjih reproducirajo sami od sebe na način, da so v prednosti vedno moški. Ker tako pač je! Joj, kako ne prenašam teh besed. »Ker tako pač je« še ne pomeni, da je dobro. Nasprotno! »Ker tako pač je« nas potiska v cono udobja, kjer ne čutimo potrebe po spreminjanju, kjer se uspavamo in se nezavedno predamo toku stvari, ki ni nujno najboljši za pripadnike določene družbene skupine ali družbo nasploh.

Zato sem tem bolj ponosna na našo raziskavo. Nisem pa ponosna na rezultate. Medijsko poročanje v Sloveniji krepi in reproducira spolne neenakosti in stereotipe. Moški kot viri informacij namreč izrazito prevladujejo, 73 % jih je, večinoma govorijo o »resnih«zadevah in so prikazani kot reševalci problemov, ženske, 27 %, so v svojih izjavah bolj emocionalne in večinoma govorijo o tradicionalnih ženskih področjih.

Tega stanja ne bomo mogli spremeniti brez novinarjev in medijev. Zato bomo večji dela letošnjega delovanja namenili prav temu. Kako smo lahko partnerji, kaj lahko naredimo vsi skupaj za enakost spolov v medijih?

In predvsem me zanima, kako nam lahko pri tem pomagajo moški. Ker brez vas, spoštovani gospodje, ne bo šlo. Želim si, da smo v naših prizadevanjih zavezniki. Zato vas vse, tako naše Onavejke kot tudi vse, ki berete naš Novičnik, že zdaj prosim, da si rezervirate večer 6. marca, ko bomo obeleževali mednarodni dan žensk. Tokrat Onavejke še posebej prosimo, da s seboj pripeljete tudi moške.

Čaka nas namreč poseben večer, ko se bo prvič zgodilo, da bo na enem od dogodkov Združenja ONA VE na odru več moških kot žensk. Pravzaprav, naj vam izdam, bodo naši gostje samo moški. Kako nas vidijo oni, kje lahko še bolj sodelujemo in predvsem, kako lahko skupaj ozaveščamo, da res ni naravno, da nas je žensk v Sloveniji skoraj polovica, v medijih pa le med 20 in 30 odstotki. 

“Ker tako pač je, še ne pomeni, da je dobro. Nasprotno! Ker tako pač je nas potiska v cono udobja, kjer ne čutimo potrebe po spreminjanju, kjer se uspavamo in se nezavedno predamo toku stvari, ki ni nujno najboljši za pripadnike določene družbene skupine ali družbo nasploh.”

Mag. Marta Kos