Odlična vest o odlični strokovnjakinji! - ONA VE -

doc. dr. Anna Dragoš

znanstvenica

Strokovnjakinja doc. dr. Anna Dragoš z Biotehniške fakulete v Ljubljani je kot vidna raziskovalka na področju interakcije virusov in bakterij pridobila 2,2 milijona evrov iz Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za projekt PHAGECONTROL – Razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom.

»Imamo velik potencial, da odkrijemo znatni del genetske »črne skrinje« virusov ter nove protimikrobne spojine, ki jih prenašajo virusi. Te bi lahko našle uporabo v medicini, kot na primer alternative antibiotikom,« je prepričana doc. dr. Anna Dragoš.

O doc. dr. Anni Dragoš

Doc. dr. Anna Dragoš se je rodila leta 1985 na Poljskem. Diplomirala je leta 2009 na Univerzi v Vroclavu, doktorirala pa pet let kasneje na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Več kot šest let je delovala v tujini (Institute of Immunology and Experimental Therapy of Polish Academy of Science, Friedrich Schiller University Jena, Technical University of Denmark). Pridobila je več prestižnih štipendij npr. Alexander von Humboldt Fellowship, ali H. C. Oersted Fellowship, in svoje raziskave objavila v prestižnih revijah (Nature Microbiology, Current Biology, Nature Communications, ISME J ali PNAS). V Slovenijo se je vrnila aprila 2021, in sicer kot vodja projekta ARRS Komplementarna shema. Lani je postala tudi predstavnica Univerze v Ljubljani za projekt EUTOPIA Young Leaders Academy. Področje njenih raziskav zajema predvsem bazične raziskave s področja bakterijskih virusov. Zaposlena je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za Mikrobiologijo, kot članica Katedre za Mikrobno Ekologijo in Fiziologijo.

Vir: Univerza v Ljubljani