Prof. dr. Andreja Gomboc, profesorica astronomije - ONA VE - Andreja Gomboc e1644402217526

prof. dr. Andreja Gomboc

Profesorica astronomije

Prof. dr. Andreja Gomboc je strastna raziskovalka vesolja

Prof. dr. Andreja Gomboc je še ena velika znanstvenica na naši mreži ONA VE. In kaj vse bi še lahko našteli, da je: redna profesorica astronomije, radovedni duh, strastna raziskovalka vesolja, zagovornica enakosti spolov, mednarodno izjemno aktivna, kolumnistka, komunikatorka znanosti, predvsem pa ženska z neumorno energijo. Trenutno dela in raziskuje v ZDA, od koder je v okviru obeleževanja 11. februarja, mednarodnega dneva žensk in deklet v znanosti, odgovorila na vprašanja ONA VE.

Prof. dr. Andreja Gomboc ob dnevu znanosti

Zakaj potrebujemo poseben dan žensk v znanosti?

Zato ker potrebujemo znanost in ker znanost potrebuje ženske. In ker na oboje prevečkrat pozabimo.

Znati in si upati je pomembno za kariero vsake ženske. Kaj vam pomenita znati in si upati?

Znanje je bogastvo. Bogati medosebne odnose – ko si delimo ideje, informacije, si pomagamo. Bogati tudi vsako posamezno osebo, ko je sama, samo s svojimi mislimi in zamislimi. Nič ni bolj siromašnega kot prazna glava. Upati si je včasih lahko, včasih težko, včasih pa niti ni stvar izbire. Če veš, da je cilj pravi, potem pač narediš naslednji korak.

Kaj moramo ženske, ki se ne ukvarjamo z astronomijo, vedeti o njej? 

Enako kot moški. Da smo vsi skupaj na planetu Zemlja, ki je le droben košček prahu v primerjavi z razsežnostjo našega Osončja, kaj šele v primerjavi z našo Galaksijo in širšim vesoljem. Da ima naš planet omejene vire in moramo zanj bolje skrbeti, ker drugega doma nimamo.

Ste predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport? So znanstvenice bolj enake kot leta 2018, ko ste začeli to delo?

Mislim, da smo naredili nekaj korakov naprej pri ozaveščanju, da še vedno, kljub lepim besedam na papirju, nismo enake in da to preprosto ni prav. Do tega, da bomo res imele enake možnosti za razvoj kariere, za odločanje o pomembnih zadevah v akademski in širši skupnosti ter da bodo dosežki znanstvenic enako prepoznani in bomo vzpostavili vključujoče in raznoliko akademsko okolje, bo treba prekucniti še kar nekaj stereotipov in ovir v glavah.

Zakaj je naravni tok stvari takšen, da so vedno v prednosti moški (več jih je na vodilnih položajih, v povprečju imajo višje plače, več jih nastopa v medijih, …)? Kaj lahko naredimo, da bo bolje za nas, ženske?

To ni naravni tok, ampak zgodovinsko-družbeni pojav, ostanek patriarhalne družbe. To ni zapisano nikjer v zakonih narave, ne v atomih, molekulah, genih, možganih, sposobnostih… Ženske se lahko bolj povežemo, sodelujemo in se medsebojno podpiramo. Podobno kot moški uporabljajo svoje mreže že tisočletja. Ko bo bolje za ženske, bo bolje za celotno družbo. Tudi zato bi morali biti moški naši zavezniki.